Karate: Filip Borisavljević viceprvak sveta u borbama


16. oktobar 2012. SPORT – U nedelju 14. oktobra zavrseno je karate Prvenstvo sveta za kadete,juniore i mladje uzraste koje je održano u Novom Sadu u organizaciji Svetske unije karate federacija WUKF, na kojem je nastupilo 1.700 takmičara iz 50 federacija medju kojima i 10 takmičara Karate kluba Lotos iz Smedereva u sastavu reprezentacije Srbije.

U generalnom plasmanu najuspesnija je reprezentacija Rumunije, sledi Rusija, a na 3. mestu je Srbija sa 9 zlatnih medalja, potom Belorusija,Brazil,Italija,Poljska,Engleska,BiH itd.

Takmičari Lotosa osvojili su 1 srebrenu i 4 bronzane medalje. Najuspešniji je bio FILIP BORISAVLJEVIĆ koji je u konkurenciji mladjih kadeta osvojio srebro u borbama u apsolutnoj kategoriji do jednog ipona.
Filip je radio 5 mečeva. U prvom kolu je pobedio Mađara Dvorszky Davida 2:0, u drugom kolu Rusa Sinkovskiy Yurija 2:0, u četvrtfinalu Rumuna Trai Ervina 2:0, u polufinalu kolegu iz reprezentacije Jelanković Niku 2:1, a u finalu izgubio od Rusa Lubitskiy Alexea posle neresenog rezultata u regularnom vremenu, u novoj borbi sa 2:1.

Osvajači medalja:

1° LUBITSKIY ALEXEY – RUSSIA
2° BORISAVLJEVIC FILIP – SERBIA
3° KOZLOV FEDIR – UKRAINE
3° JELENKOVIC NIKOLA – SERBIA

Milina Vasić osvojila je svoju treću svetsku medalju u borbama. Posle pojedinačnih medalja u Italiji i Litvaniji , Milina je na ovom šampionatu osvojila ekipnu bronzu u borbama do 18 god. zajedno sa svojim drugaricama iz Zrenjaninskog „Banatskog cveta“ koje čine ekipu Srbije. Naša ekipa izgubila je polufinalni meč od Poljakinja. U kvalifikacijama su pobedile Italiju,Belgiju i Mađarsku.

Osvajači medalja su ekipe:

1* ROMANIA
2° POLAND
3° SERBIA (Vasić Milina,Ksenija Diklić, Milica Metikoš, Dragana Milojević))
3° SCOTLAND

Ženski kata tim Srbija1 kojeg čine takmičarke KK Lotos- Kristina Kandić, Katarina Kandić i Aleksandra Aleksov osvojio je bronzanu medalju za uzrast takmičarki 15- 17 god. One su posle uspešnih kvalifikacija ušle medju 4 najbolje ekipe, gde su izgubile od Belgijanki, a za 3. mesto bile bolje od Poljakinja.

Kod mladjih uzrasta, bronzanu medalju u borbama je osvojila ANA BAJČIĆ 11-12 god. u apsolutnoj kategoriji, šobu nihon. u konkurenciji 32 takmičarke pobedivši u 1.kolu Italijanku Pratesi Matildu, u 2. kolu Rumunku Onuta Marinu, u četvrt finalu reprezentativku Južne Afrike Ane Kuun. U polufinalu se sastala sa Brazilkom Karoliny Consoli, od koje je izgubila minimalnim rezultatom 2:1. Ani je ovo treća svetska medalja. Posle srebra u Italiji i zlata u Litvaniji na svetskom kupu i 4 uzastopne titule državnog prvaka opravdala je poverenje selektora koji na Anu računa i za naredna velika takmičenja.

Osvajači medalja:
1° KAROLINY CONSOLI – BRAZIL
2° FOMUSHKINA OLGA – UKRAINE
3° BAJCIC ANA – SERBIA
3° SILJEGOVIC DZENANA – BOZNIA HERZEGOVINA

U konkurenciji dece borbe pojedinačno VALENTINA ALEKSOV je osvojila bronzu u disciplini šobu nihon. Pobedila je takmičarke Eimear Laferty iz Irske i Koziy Katerynu iz Ukrajine. U polufinalu izgubila borbu od Brazilke Gabrielly Carlos da Silve nove svetske prvakinje.

Osvajači medalja:

1° GABRIELLY CARLOS DA SILVA – BRAZIL
2° BONTEA MIRUNA – ROMANIA
3° SENGUL GIZEM – ROMANIA
3° ALEKSOV VALENTINA – SERBIA

Takmičare Lotosa 18. novembra očekuje nastup na KUPU Srbije koji se odžava u Sremskoj Mitrovici.