Karađorđev dud proglašen izuzetnim prirodnim dobrom


01. jun 2018. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Karađorđev dud, na jednom od smederevskih trgova, odlukom Gradskog veća, proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja, i o njemu će ubudućevoditi računa Zavod za zaštitu prirode.

Beli dud na smederevskom trgu star je više od 300 godina, i deo je priče o predaji ključeva grada voždu Karađorđu.

Reč o legendi koja kaže da je upravo ispred tog drveta turski zapovednik Muharem Guša predao ključeve grada voždu Karađorđu.

Sve se odigralo 8. novembra 1805. godine, nakon oslobođenja Smedereva. Legenda, takođe, kaže da se sve dogodilo na svečan način, jer je Turska vojska ostavila za sobom veliku količinu topova i oružja a Karađorđe im je, zauzvrat, dozvolio da odu iz grada uz počasti.

Ne postoje potvrđeni istorijski izvori, kaže Miroslav P. Lazić, viši kustos Muzeja grada, ali duboko u tradiciji Smederevaca postoji predanje da se ceremonija predaje ključeva grada izvršila ovde:

“Ono što takođe se još vezuje kao legenda za Karađorđev dud jeste anegdota iz Prvog srpskog ustanka – da je Karađorđe Petrović, baš ovde izvršio takozvanu seču perčina. Naime, on je uvideo da u borbi prsa u prsa između Srba i Turaka dolazi do kontakta kada Turci hvataju srpske ratnike za kiku i na taj način ih lakše savladavaju. On je bio naročito prek i autoritativan i kažu da je baš ovde sproveo tu nepopularnu naredbu da svi srpski ratnici odseku perčin.”

Uprava Grada je naložila da se u neposrednoj blizini starog duda zasadi novi, koji će nastaviti da u budućnosti neguje ovo predanje.

U neposrednoj blizi duda nekada se nalazila i kuća Dimitrija Davidovića, a danas je upravo taj trg jedno od omiljenih mesta Smederevaca za odmor i razgovor.