Kampanja “Vežite pojas”


17. jun 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja tokom 2012. godine, sprovela je istraživanje o korišćenju sigurnosnih pojaseva tokom vožnje u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazuju da 61% vozača motornih vozila vezuje pojas, 58% putnika na mestu suvozača i svega 3% putnika na zadnjem sedištu. Stepen korišćenja sigurnosnih pojaseva u razvijenim zemljama veći je od 85%.

Iz ovih razloga Agencija je odlučila da najviše pažnje posveti upravo ovom problemu, da utiče na svest vozača i putnika u cilju povećanja stepena korišćenja sigurnosnih pojaseva, posebno na zadnjim sedištima.
U saradnji sa kabinetom predsednika Republike Srbije, gospodina Tomislava Nikolića, koji je i promoter ove kampanje, Agencija je pripremila televizijski spot koji je distribuirala nacionalnim, regionalnim i kablovskim emiterima, a tokom ove nedelje TV spot biće dostavljen i većini lokalnih stanica širom Srbije. Takođe, kampanja će biti realizovana i putem poruka na bilbordima, od 24. juna širom Srbije.

Agencija je definisala ciljeve za veću bezbednost saobraćaja: povećanje procenta vezivanja sigurnosnih pojaseva, poštovanje ograničenja brzine, skretanje pažnje na opasnosti usled vožnje pod dejstvom alkohola i, zbog intenzivnog saobraćaja u sezoni godišnjih odmora, na opasnosti usled vožnje u noćnim satima, u stanju premora s jedne, i euforije, posebno kod mladih vozača, sa druge strane. O ovim kampanjama javnost će biti upoznata na konferenciji za novinare idućeg ponedeljka, 24. juna.

Tokom letnje sezone, Agencija nastavlja i sa ostalim aktivnostima. Ove godine, u prvom planu je jačanje saradnje sa jedinicama lokalnih samouprava, odnosno, osnivanje i jačanje lokalnih tela za bezbednost saobraćaja, u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. U pripremi su tribine za vozače traktora ali su i dalje deca kao učesnici u saobraćaju u prvom planu, odnosno sa njima putem interaktivne komunikacije sa maskotom kampanje, dečakom Pažljivkom, Agencija radi tokom cele godine.

U cilju povećanja bezbednosti saobraćaja na jednom od najvažnijih putnih pravaca, Agencija je realizovala pilot-projekat procene bezbednosti puta na osnovu saobraćajnih nezgoda, na deonici magistralnog puta IA 2 (na Ibarskoj magistrali) od Beograda do Čačka.

Agencija je od početka godine do danas održala 10 Seminara unapređenja znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, i to: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Čačku (2 seminara), Zrenjaninu, Vranju, Šapcu i Jagodini. U toku su seminari u Vranju, Nišu i Beogradu. Do sada je izdato 140 Uverenja o položenom ispitu.

Takođe, do sada je izdato 1012 licenci za instruktora vožnje. U aprilu je započet i proces licenciranja predavača teorijske obuke u auto-školama. Održane su pripremne nastave u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru, a u toku je nastava u Nišu.

Od početka uspostavljanja sistema digitalnih tahografa, ukupan broj izdatih memorijskih kartica je preko 10.000. Takođe, Agencija nastavlja sa sprovođenjem ispita za tehničare u radionicama za tahografe. Do sada je izdato više od 100 licenci.

Sektor za vozila nastavio je sa izdavanjem potvrda o saobraznosti, i u prvih 5 meseci ove godine, obrađeno je više od 10.000 predmeta. Obavljeno je i više od 20 homologacionih ispitivanja i isto toliko izdato Saopštenja o homologaciji tipa proizvoda.