Kampanja posvećena većoj bezbednosti dece u saobraćaju


03. septembar 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije podseća sve učesnike u saobraćaju da je zbog početka školske godine potrebna dodatna opreznost u saobraćaju, a pre svega vozače kada su u blizini osnovnih i srednjih škola i obdaništa.

Podsećamo da se u praksi često dešavaju situacije u kojima deca iznenada istrčavaju na kolovoz, i da je u zonama škola brzina kretanja ograničena na 30 kilometara na sat. Istraživanja pokazuju da ukoliko vozilo koje se kreće brzinom od 30km/h naleti na pešaka, život izgubi oko 10% pešaka. Ukoliko pešaka udari vozilo koje se kreće brzinom od 50 kilometara na čas, 40% pešaka izgubi život, a ukoliko je pešak oboren vozilom koje se kreće brzinom od 80km/h, gotovo da nema šanse da preživi. Imajte to na umu kada vozite u blizini pešačkih prelaza i mesta sa intenzivnim saobraćajem pešaka.

Podsećamo da se na prednjem sedištu ne smeju voziti deca mlađa od 12 godina, te da bez obzira da li je reč o prednjem ili zadnjem sedištu, svaki putnik u vozilu mora biti vezan sigurnosnim pojasom. Za decu mlađu od tri godine obavezno je korišćenje bezbednosnog sedišta. Čak i kada vožnja traje kratko, uvek koristite sisteme zaštite.
Prema podacima Agencije, u prošloj godini 16 mališana je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama u Srbiji. Njih 10 bili su putnici u vozilima, što ukazuje na važnost poštovanja propisa prilikom prevoza dece i neophodnost korišćenja sigurnosnih pojaseva. Agencija je u 2012. godini sprovela istraživanje čiji rezultati pokazuju da se tokom vožnje sigurnosnim pojasom vezuje samo 11% dece na prednjem sedištu, i 16% na zadnjem, a deca mlađa od 3 godine, samo 13,4% u posebnim bezbednosnim sedištima.

Vremenska raspodela pokazuje da je povećano stradanje dece u jutarnjim satima (vreme odlaska u školu), oko podneva (povratak iz škole), i naročito u večernjim časovima, u sumrak. U 2012. godini najviše dece je poginulo u toku avgusta i septembra.

Deci koja do škole idu peške savetujemo da koriste bezbedne pešačke rute i da se uvek kreću trotoarom. Za prelazak preko kolovoza potrebno je koristiti isključivo obeležene pešačke prelaze, podzemne prelaze ili pasarele.
Agencija je za školsku 2013/14. godinu pripremila priručnik za učenike nižih razreda osnovnih škola „Pažljivkova pravila“ kao i DVD sa animiranim filmovima pod nazivom „Pažljivko“. Uz podršku i preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ti obrazovni materijali biće dostavljeni osnovnim školama u celoj Srbiji. Takođe, školama će biti dostavljeni i štampani materijali sa savetima i uputstvima o elementima bezbednog učestvovanja dece u saobraćaju, jedni namenjeni roditeljima a drugi prosvetnim radnicima.

Kako je početkom prošle školske godine Agencija predstavila javnosti animirani film za decu „Pažljivko“, sada je urađen nastavak crtanog filma koji će biti dostavljen televizijskim stanicama kao obrazovni sadržaj za decu uzrasta od 4 do 10 godina.

Početkom ove školske godine Agencija za bezbednost saobraćaja nastavlja edukaciju za veću bezbednost dece u saobraćaju koju je sprovodila tokom cele prošle školske godine, kada je u 40 gradova i opština širom Srbije edukacijom obuhvaćeno oko 10 hiljada đaka. Nastavu će i ove godine voditi glumac u kostimu Pažljivka, koji će sa decom prolaziti kroz tipične saobraćajne situacije.

Svečanost povodom početka kampanje biće organizovana u jednoj od škola u Zemunu, uz prisustvo resornih ministara. Edukacija iz bezbednosti saobraćaja tokom septembra biće organizovana i za đake prvake u beogradskoj opštini Zvezdara kao za učenike prvog razreda osnovnih škola u Zaječaru i drugim mestima, u skladu sa ugroženošću dece u saobraćaju i planiranom dinamikom.