Kako uvesti eUpravu u lokalne samouprave


27. novembar 2012. DRUŠTVO – Prezentacija „Kako uvesti eUpravu u lokalne samouprave“ održana je u ponedeljak u Gradskoj upravi u Smederevu.

Udruženje Edukacioni centar uz podršku Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija , Fonda za otvoreno društvo, USAID-a i Nacionalnog instituta za međunarodne odnose, pokrenulo je inicijativu za promovisanje eUprave u službi građana sa ciljem da upozna učesnike o značaju i najboljim načinima za uvođenje eUprave.

Prezentacija je organizovana za učesnike sa teritorije Podunavskog okruga, uglavnom sa teritorije grada Smedereva, a bila je namenjena odbornicima, predstavnicima lokalnih samouprava, javnih preduzeća, ustanova, medija, civilnog i poslovnog sektora.

„Veoma je važno da kažemo da su neke lokalne samouprave već krenule sa uvođenjem eUprave. Međutim, taj proces treba da bude koordinisan na nacionalnom nivou. Portal eUprava nudi neke besplatne usluge lokalnim samoupravama. Mi smo ovde da promovišemo te usluge, a jedna od tih funkcija je i ePlaćanje“, rekao je za gradski sajt Ivan Grujić iz Edukacionog centra.

Samo neke od koristi koje imaju lokalne samouprave uvođenjem eUprave su izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, građevinske dozvole, prijava inspekciji, zahtev za legalizaciju objekta, potvrda o izmirenim poreskim obavezama, ePlaćanje..

Uvođenjem eUprave građanin ima sledeće koristi – zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata, produženje registracije vozila, promena prebivališta, prijava poreza, korišćenje ePotpisa i eDokumenta, eParticipacija..

Usluge nacionalnog portala eUprava www.euprava.gov.rs besplatne su za sve javne institucije u Republici Srbiji.

Izvor: smederevo.org.rs