Kako do jednog od 1.700 stanova?


01. mart 2012. DRUŠTVO – Početkom marta Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zaključiće ugovore o izgradnji 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova Srbije.

Stanovi će se graditi u Kruševcu, Pirotu, Nišu, Čačku, Smederevu, Užicu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu i Kragujevcu.

– Od ukupnog broja stanova 1.200 će biti namenjeno za neprofitnu prodaju i 500 za neprofitni zakup – kaže Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Dulić kaže da će subvencionisani stambeni krediti pomoći građanima da lakše reše stambeno pitanje i objašnjava da je osnovna ideja da “građani umesto zakupnina koje plaćaju za iznajmljene stanove, otplaćuju rate za stan”.

– Da bismo kupovinu stanova učinili još povoljnijom, kroz Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini smo podigli kreditnu sposobnosti kupaca i smanjili kamatne stope – kaže on.

On navodi i da je učešće koje plaćaju građani smanjeno na 5%, pa 75% od cene obezbeđuje banka, a ostatak država.

– Uslovi su takvi da je trenutno to najpovoljniji kredit na tržištu, kojim građani mogu trajno rešiti svoje stambeno pitanje – smatra Dulić.

Ministar objašnjava i da je država dozvolila sabiranje plata bračnih drugova, pa i građani sa prosečnim primanjima mogu da plate mesečnu ratu kredita.

On navodi da su uslovi da je korisnik sredstava državljanin Srbije, da on ili njegov bračni drug ne poseduju u vlasništvu stambeni objekat u celosti, nemaju stambeni kredit, mesečna zarada da im ne prelazi maksimalan neto iznos od 150.000 dinara pojedinačno, starosna granica korisnika kredita je 70 godina života za otplatu poslednje rate.

– Dakle, država je pomogla olakšanjem uslova, smanjenjem učešća i podizanjem starosne granice – kaže Dulić.

Prvi stanovi na lokaciji bivše kasarne Stepa Stepanović na Voždovcu biće završeni na proleće, a useljenje prvih stanara očekuje se početkom maja. Građevinska direkcija Srbije do sada je prodala skoro 1.600 stanova, kaže Oliver Dulić i dodaje da podatak da je Građevinska direkcija u ovoj fazi gradnje prodala stanove u vrednosti od oko 100 miliona evra, u vreme ekonomske krize koja je pogodila tržište nekretnina u celom svetu, najbolje govori o tome da su “kupci prepoznali svoj interes da u pomenutom naselju reše svoje stambeno pitanje”.

Kao prvi korak u cilju ostvarivanja ove uloge države u pitanjima socijalnog staovanja, Narodna skupština je 2009. godine donela Zakon o socijalnom stanovanju i dala mandat Vladi da pripremi i donese osnovni strateški plan za dugoročno delovanje u ovoj oblasti – Nacionalnu strategiju socijalnog stanovanja sa Aneksom – Analiza strukture domaćinstva u odnosu na primanja i odgovarajući stambeni programi i Akcionim planom za sprovođenje Strategije koju je krajem januara donela Vlada Srbije.

Izvor: ekapija.com