Kabinet gradonačelnika za izveštavanje bez rasizma


04. april 2013. DRUŠTVO – U saopštenju za javnost, koje nam je stiglo iz Kabineta gradonačelnika grada Smedereva, stoji sledeće: “Povodom teksta pod naslovom „Ujed na “romski” način“, koji je objavljen u smederevskim „Našim novinama“ 3.aprila 2013.godine, u kojem se autori pozivaju na anonimne izvore, u negativnom kontekstu se pominju pripadnici jedne nacionalne manjine u Smederevu.

Smatramo da se zakon mora poštovati, pojedinci se moraju identifikovati i sankcionisati, ali je nedopustivo prozivanje bilo koje etničke grupacije.

Zbog manipulacije pojedinca, ne može se generalizovati i anatemisati čitava nacionalna manjina.

U našem gradu živi 27 nacionalnih manjina i mi želimo jedinstvo, zajednički suživot i dobre međuljudske odnose domicilnog stanovništva i pripadnika svih nacionalnih manjina koje žive na teritoriji grada Smedereva

Uz uvažavanje slobode izražavanja, osuđujemo tekstove koji odstupaju od profesionalnih standarda i zasnivaju svoje tvrdnje na nepouzdanim izvorima, naročito u obradi osetljivih tema koje su na granici uvredljivog i ponižavajućeg za jednu etničku ili bilo koju drugu grupaciju.

Takođe, osuđujemo i mogućnost manipulacije ujedima pasa lutalica i molimo sve sugrađane da ne pribegavaju takvom vidu zloupotreba, jer će se iste sankcionisati u skladu sa pozitivnim propisima.”