Jugovo bez akva – parka


30. maj 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Ugovor o petogodišnjem zakupu izletišta Jugovo, potpisan pre dva meseca, u tajnosti je ovih dana raskinut. Grad je tada obznanio da će izletište Jugovo na Dunavu, koje je u privatnom vlasništvu, vratiti Smederevcima već ovog leta.

Nekoliko dana pre izbora do građana je stigla vest da su “Jugovo banja” i grad postali partneri u oživljavnju poznatog izletišta pored Dunava potpisanim sporazumom o namerama.

– Ovo je projekat koji će ostvariti višedecenijski san Smederevaca, izlazak Smedereva na Dunav – izjavio je tada zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.

Obećano ostvarenje sna se raspršilo, a da niko nije našao potrebu da objasni građanima zbog čega. Na potpisivanje sporazuma pozvani su samo lokalni mediji, dok javnost nije obaveštena čak ni kada je ugovor sklopljen, kao ni kada je raskinut.

Direktor Turističke organizacije, Jovana Nikolić, tada je najavila da će biti formirana nova turistička ponuda na Jugovu. Sada, međutim, direktorka nema odgovor zbog čega je ugovor potpisan 7. aprila a raskinut 5. maja. Na pitanja odgovor je stigao u vidu fotokopija dva dokumenta.

U ugovoru o zakupu, pored ostalog, stoji da grad ima obavezu da plaća zakup od 399.000 dinara godišnje, da brine o održavanju zelenih površina i objekata, snosi troškove investicionog održavanja i režijske troškove za struju, vodu, komunalne usluge i gradske takse.

Popularno izletište je 2007. od “Sartida u stečaju” za 26 miliona dinara kupila firma “Zodufin” iz Beograda. Četiri hektara “Zodufin” je pazario neposrednom pogodbom sa stečajnim upravnikom Veselinom Jovičevićem. Tada je sve ukazivalo da iza ove firme stoji smederevski biznismen i lider “Koalicije za bolje Smederevo” Milan Lukić. Član Gradskog veća, Lukić, je inače zadužen za javna preduzeća, najpre je to demantovao, a kasnije nije krio da je vlasnik ovog poseda, najavljujući izgradnju akva-parka, što se nije dogodilo.

Na sumnje da se nalazi u sukobu interesa, Lukić kaže da samo želi da građani ponovo mogu da uživaju na Jugovu, i da je naknada za zakup “ispod svake cene”.

– Jugovo će biti vraćeno građanima, a zakup je dat pod najpovoljnijim mogućim uslovima. Sa ponosom bih želeo da kažem svima koji vode politiku, i iz svakog događaja izbacuju političke floskule, evo, ovo je jedan od razloga što sam ušao u vlast, poručio je Milan Lukić kada je potpisivan sporazum.

Prema podacima Agencije za privredne registre, “Jugovo banja” je osnovana 20. februara sa upisanim novčanim kapitalom od 100 dinara. Osnivač je Nenad Munćan. On kaže da je ugovor raskinut “zbog negativnih komentara u javnosti protiv Milana Lukića”. – Smederevci neće Jugovo, i to je suština. Bilo je “pljuvanja” na “Fejsbuku”, i u nekim medijima. Jedino što novinare interesuje je da pišu nešto loše. Neki su govorili da Milan Lukić želi da uzme pare. Onda sam odlučio da se povučemo pa ćemo videti šta dalje. Napravićemo tamo nešto predivno, videćete – kaže Munćan.