“Jugovo banja” pod okriljem grada


15. mart 2014. DRUŠTVO – Izvor: smederevskenovine.rs – „Jugovo banja“ i grad Smederevo postaju partneri u poslu oživljavnja poznatog izletišta pored Dunava, a garancija za to je sporazum o namerama koji su potpisali direktorka Turističke organizacije Smederevo Jovana Nikolić i osnivač „Jugovo banje“ Nenad Munćan.

-Retko koji grad u Srbiji može da se pohvali takvim lokalitetom kao što je izletište Jugovo, na samoj obali Dunava, par kilometara od centra grada. TO Smederevo ima za cilj da formira novu turističku ponudu i potencijalnim posetiocima približi sadržaje koje izletište nudi. Organizovaćemo niz zanimljivih aktivnosti, kao što su koncerti, žurke, kreativne radionice, turističke manifestacije, kulturno-umetničke sadržaje. Posebna pogodnost biće mogućnost dolaska brodom, jer planiramo da uredimo pristan za manja plovila – izjavila je prilikom potpisivanja sporazuma Jovana Nikolić, direktorka Turističke organizacije Smederevo.

Za sledeću nedelju najavljena je realizacija ugovora o zakupu, kojim će grad dobiti na korišćenje lokaciju u privatnom vlasništvu.

-Jugovo banja osnovana je skorijeg datuma, želi da zadrži taj potes, jer je značajan za Smederevo. Imamo podršku grada, što pokzujemo ovim sporazumom o namerama, a kasnije će ići ugovor o zakupu. Turistička organizacija treba da svoje aktivnosti sprovodi na ovoj lokaciji, a Jugovo banja biće takođe angažovana svim svojim kapacitetima, gledaćemo da sami unapredimo objekte koji se tamo nalaze i da svi građani mogu tamo da uživaju – rekao je Nenad Munćan, osnivač Jugovo banje.

Milan Lukić, član Gradskog veća za resor javnih preduzeća, nije krio zadovoljstvo što će pomenuta lokacija, za čiju se kupovinu vezuje upravo njegovo ime, konačno biti pod okriljem grada.

-Sa svojim saradnicima radio sam na ovom projektu i insistirano je da grad uzme taj prostor na korišćenje pod najpovoljnijim mogućim uslovima. Jugovo će biti vraćeno građanima. Jugovo banja će morati da asistira TO SD u organizaciji manifestacija, a TO SD će po potrebi za to organizovati i druga javna preduzeća. S ponosom bih želeo da kažem svima onima koji žele da izbace političke floskule iz svega što se dešava, da je ovo jedan od razloga zašto sam ušao u ovu vlast – rekao je Lukić.

Inače, lokaciju poznatiju kao „Jugovo banja“, kupilo je iz stečajne mase „Sartida“, u septembru 2007. godine preduzeće Zodufin D.O.O. iz Beograda, koje je bilo ispostava kompanije „Sidžeks“ sa Kipra, vlasnika jednog grčkog veleposednika. Za oko 4 hektara najatraktivnijeg zemljišta pored Dunava plaćeno je 325.000 evra, iako je, prema tvrdnjama tadašnjeg predsednika opštine Saše Radosavljevića, stečajni upravnik Veselin Jovičević za istu lokaciju od lokalne samouprave tražio milion evra. Počtne cena bila je 32,2 miliona dinara, a zemljište je za 26,6 miliona prodato direktnom pogodbom, nakon dve neuspele licitacije. Lider koalicije Za bolje Smederevo Milan Lukić tada se javno hvalio kupovinom, najavljući izgradnju velelepnog kompleksa sa hotelima, akva-parkom, bazenima i raznoraznim sadržajima, koji je ostao u okvirima 3D animacije. Tadašnja vlast nije želela da zbog sumnji u zakonitost privatizacije ulazi u bilo kakav aranžman sa firmom „Zodufin“. Pre dve godine, ponovo je pokrenuta priča o novom projektu veka, a na tom mestu trebalo je da bude izgrađena marina za pristan brodova.

Prema najnovijim podacima Agencije za privredne registre, „Jugovo banja“ je osnovana 20. februara ove godine, sa upisanim novčanim kapitalom od neverovatnih 100 dinara. Osnivač je već pomenuti Nenad Munćan, a direktorka Slavica Munćan. Privredno društvo „Jugovo banja“ registrovano je na adresi Kralja Milutina 11, na kojoj se nalazi i „Metal servis“ koji je nekada, takođe, pripadao Lukiću.