“Jugoteks” iz Smedereva na prezentaciji u Beču


06. oktobar 2011. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Predstavništvo Privredne komore Srbije u Beču organizovalo je prezentaciju tekstilne industrije iz Srbije koja se bavi izradom radnih odela sa ciljem pospešivanja poslovnih veza i plasiranja ovih proizvoda na austrijsko tržište.

Prezentacija je po prvi put u Beču održana na inicijativu konzorcijuma sačinjenog od četiri firme iz Srbije, na čelu sa vlasnikom preduzeća “S & D” Slobodanom Okulićem iz Stare Pazove. Konzorcijum čine i preduzeća “Jugoteks” Smederevo, “DDM” iz Beograda i “Milteks” iz Loznice.

Vlasnik firme “S&D” objašnjava da je njihova namera već odavno da svoje proizvode plasiraju na austrijsko tržište.

“Tri godine već radimo na tome da uđemo na austrijsko tržište. Imali smo razgovore sa austrijskim privrednicima i ranije koji su međutim tada bili rezervisani kada je u pitanju poslovanje sa firmama iz Srbije. Ove godine smo aktivno počeli promociju naših proizvoda i izlagali smo u Frankfurtu na Sajmu tekstila u maju mesecu, a sada i u Austriji predstavljamo naše proizvode”, objasnio je Okulić.

On je takođe najavio da su planovi da ovaj konzorcijum do Nove Godine otvori svoje predstavništvo u Beču.

Firme iz Srbije koje zapošljavaju oko 200 radnika bave se zaštitom na radu, proizvodnjom HTZ opreme i radnih uniformi i pratećih programa.

Direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji Vera Vidović podsetila je na dugogodišnje privredne odnose između Austrije i Srbije i da 300 austrijskih firmi veoma uspešno posluju u Srbiji.

Ona je izrazila zadovoljstvo prvim predstavljanjem tekstilne industrije iz Srbije u Austriji.

Predstanica stručne službe Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije Vesna Vasiljevićje podsetila je da se industrija tekstila u Srbiji smatra jačom granom prerađivačke industrije.

“Sporazum o slobodnoj trgovini tekstilnim proizvodima sa Evropskom unijom stupio je na snagu 1. jula 2005. godine kao jedan od privih sporazuma. Od tada se izvoz popeo sa 256 na gotovo 600 miliona dolara”, ukazala je ona.

Tokom prezentacije prikazan je i kratki film o tekstilnoj industriji u Srbiji, a nakon toga su manekeni prošetali u radnoj odeći koju proizvode ove četiri firme.