Još vremena za dogovor sa “Komikom”


18. septembar 2012. PRIVREDA – Prvo ročište po tužbi grada Smedereva protiv “Komiko oila” odloženo za 31. oktobar. Razlog odlaganja je da se Gradu Smederevu i “Komiko oilu” pruži prilika da u direktnim pregovorima dođu do mirnog rešenja spora.

U Privrednom sudu u Požarevcu za 31. oktobar odloženo je prvo ročište po tužbi Grada Smedereva protiv “Komiko oila”, kako bi se Smederevu i toj kompaniji pružila prilika da u direktnim pregovorima dođu do mirnog rešenja spora.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović potvrdila je za RTS da će sednica Skupštine grada, na kojoj će se raspravljati o rešenjima tog problema, biti oko 20. oktobra.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je pre nekoliko dana da je na sastanku u Vladi dogovoreno da opština Smederevo da američko-holandskom konzorcijumu još jednu šansu da ispuni ugovornu obavezu i izgradi rafineriju u tom gradu.

Mihajlovićeva je tada rekla da očekuje da će do kraja godine biti poznato da li je investitor u stanju da ispuni svoje obaveze i realizuje tu investiciju.

U “Komiku” su na to odgovorili da su spremni na dogovor bilo kroz sudsko poravnanje ili odbacivanje tužbe, napominjući da traže samo pravnu sigurnost, kako bi investiciju zadržali u Srbiji.

Grad Smederevo tužio je “Komiko oil” i zatražio raskid ugovora o izdavanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američko-holandski konzorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu.

Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu trajali su oko tri godine.

“Komiko oil” je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara i da će je izgraditi za tri godine i otvoriti više od 500 radnih mesta.

Izvor: RTS