Još po starim cenama u vrtićima


31. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Mesec dana od stupanja na snagu novog Pravilnika za utvrđivanje cena vrtića, koji predviđa da roditelj plaća 20 odsto od ekonomske cene, mnoge opštine još nisu počele da ga primenjuju. Roditelji u Beogradu ubuduće će plaćati 5.540 dinara za boravak deteta u vrtiću.

Prvi predračuni u drugim gradovima pokazuju da će nove cene vrtića biti veće od dosadašnjih. U Ministarstvu prosvete apeluju na opštine da Pravilnik počnu da primenjuju što pre. Dok čekaju nove cene vrtića, roditelji u pojedinim opštinama i dalje plaćaju 40 odsto ekonomske cene.

Tako je i u Smederevu gde boravak za jedno dete košta 5.400 dinara. Spekuliše se, međutim, da će ona biti udvostručena, pa će roditelji možda morati da izdvajaju isto novca kao i do sada.

“Po zakonu mi samo ustanova koja izvršava odluke skupštine grada, tako da smo mi samo ustanova koja realizuje vaspitno obrazovni rad”, kaže Mira Ćosić, direktorka predškolske ustanove “Naša radost” Smederevo.

“Pre šest meseci sam upozoravala i direktora predškolske ustanove i UO da radnici vrtića ne mogu da imaju stimulacije. Tako da kada budemo odbili njihove stimulacije to je apsolutno ona cifra koju budžet može da odvoji za vrtiće”, kaže Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

U Kragujevcu, u 15 vrtića, roditelji još od 1. septembra plaćaju 20 odsto od stare ekonomske cene tj. 3.430 dinara.

“Pre nego što je novi Pravilnik stupio na snagu mi smo shodno zakonu ušli u podelu predškolske ustanove, po broju vaspitnih grupa, na dve predškolske ustanove, i čim se taj postupak privede kraju mi ćemo za svaku ustanovu ponaosob utvrditi ekonomsku cenu i odmah će javnost o tome biti obaveštena”, kaže Boris Kovačević, član Gradskog veća Kragujevca za vanredne delatnosti.

I u Pirotu i u Valjevu se čekaju nove cene. Prema prvim računicama, Piroćanci će za jedno dete izdvajati oko 3.000 dinara.

“Neće biti popusta, odnosno biće oslobođeni plaćanja i za određene kategorije dece koje zakon predviđa”, kaže Zoran Mitić načelnik za vanprivredu u Pirotu.

“Ona sada iznosi 2.700 dinara za korišćenje usluga u obdaništu, a nova cena će biti 4.050 dinara s tim što svako treće dete i svkao naredno dete i deca iz socijlno ugroženih porodica neće plaćati”, kaže Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti u Valjevu.

U minstarstvu prosvete tvrde da u gradovima koji još nisu usvojili nove cene nema ni opstrukcija ni žalbi roditelja.

“Moguće je da nije bilo sastanaka odnosno sednica organa koji treba da donesu takve odluke. Mi možemo da apelujemo naravno ali u svakom slučaju tamo gde postoji eventualno i dalje kršenje zakona, odnosno gde se naplaćuje veći procenat od onih predviđenih 20 odsto mi ćemo ukazati nadležnim državnim organima”, kaže Bogoljub Lazarević, rukovodilac grupe za poslove predškolskog vaspitanja u Ministarstvu prosvete.

Sve opštine i predškolske ustanove moraju, sa formiranjem nove ekonomske cene, da ispoštuju i Zakon o društvenoj brizi o deci. On ih obavezuje da formiraju regresne skale tj. kategorije dece koja će imati popuste ili besplatan boravak.