Jerinino blago u temeljima?


16. maj 2012. DRUŠTVO – Veliko arheološko otkriće srednjovekovnih naušnica u Tvrđavi podsetilo je na legende o zakopanom blagu Brankovića, jedne od najbogatijih srpskih porodica, ali i na činjenicu da je zbog nedostatka novca Tvrđava i danas arheološka nepoznanica.

Mali grad, dvor despota Đurđa i Proklete Jerine, arheološki je istražen, ali šta se krije ispod Velikog grada, poslednje prestonica Srbije srednjeg veka, još je misterija, što dokazuje iskopavanje zlatnog nakita iz 14. veka.

– Prostor Velikog grada na 11 hektara nije arheološki istražen. Šta se tu krije, niko ne zna. Na lokalitetu sakralnog kompleksa, istraživanja su rađena šest godina, a tek sada, neočekivano, našli smo ove vredne naušnice – kaže Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ranković podseća da se pre jedne godine tragalo za ostacima Sabornog hrama koji su Turci porušili posle 1460. godine, a u kome je sahranjen despot Đurađ Branković. Uz pomoć stručnjaka iz Nemačke, urađeno je geomagnetno snimanje dela Velikog grada. Na osnovu satelitskog snimka, u Arheološkom institutu u Frankfurtu izrađena je mapa na osnovu koje je trebalo da se otkrije gde se nalaze ostaci čvrstih predmeta i zidanih objekata na dubini do tri metra. Međutim, arheolozi su bili loše sreće.

Legende o Jerininom blagu, skrivenom u lagumima ispod Tvrđave pred najezdom Turaka, još su žive, a svako novo otkriće, posebno ovako senzacionalno, oživljava misteriju.

– Jerinina istorijska ličnost stavljena je u drugi plan, i ona je postala mitološka ličnost. Kao što postoje priče da je prokleta, tako postoje i priče o njenom blagu. Desetine lokacija zovu se Jerinini gradovi, iako ona nije imala veze sa njima, jer ih je gradio despot Đurađ – kaže areheolog Dejan Radovanović. On navodi da maštu ljudi podgreva to što su Brankovići bili jedna od najbogatijih porodica u ovom delu sveta i srpskoj istoriji.

Starost keramičke posude nađene u blizini grobnice se utvrđuje. Ima mišljenja da pripada kasnoj antici ili srednjem veku. Ako bi bila antička, pored crkvice iz 10. veka bila bi jedini trag života pre izgradnje tvrđave.

Jedino zlato nađeno u Tvrđavi su naušnice i minđuša optočena biserima, smaragdom i rubinom, pronađena tokom restauracije Malog grada 1968. godine, za koju se veruje da je krasila Jerinu.

Izvor: novosti.rs