Javni poziv za strateškog partnera za Železaru


07. oktobar 2012. PRIVREDA – Javni poziv za izbor strateškog partnera u “Železari Smederevo” država raspisuje već u utorak. Tender će biti objavljen u domaćoj štampi, kao i u “Fajnenšl tajmsu”.

Strateški partner državi u smederevskoj čeličani može postati kompanija koja je u prošloj godini ostvarila profit od minimum dve milijarde dolara i koja ima kapital od bar 2,5 milijarde dolara. Uz to, uslov za učešće na tenderu je i da navedena kompanija već obavlja poslove eksploatacije rude metala ili proizvodi sirovo gvožđe, koks, čelik, odnosno da se bavi metalskom proizvodnjom.

A da bi se uopšte pojavile na konkursu, zainteresovane kompanije, prethodno, uz uplatu 10.000 dolara, moraju da potpišu i ugovor o čuvanju poverljivih podataka.

Za učešće na tenderu neophodna je i prvoklasna garancija koja ukazuje na ozbiljnost ponude, u vrednosti od 1,25 milijardu dolara.

Za sada je gotovo izvesno da će u trku za “Železaru” ući bar dve, po svemu sudeći, ruske kompanije.

One će, prilikom prijave na javni poziv, biti u obavezi da dostave biznis plan za smederevsku čeličanu, kao i da se obavežu da će u naredne četiri godine u “Železaru” investirati bar 50 miliona dolara u pokretanje proizvodnje i započinjanje investicionog ciklusa.

Prema priznanju nadležnih u Nemanjinoj 11, kada “Železara” radi bez strateškog partnera ona budžet godišnje košta 170 miliona evra, a sada, kada su joj obe peći u režimu “tihog hoda” – 120 miliona evra. Početkom jula ove godine proizvodnja u “Železari Smederevo” je privremeno je zaustavljena do 1. septembra, ali još nije nastavljena.

Gotovo 5.000 zaposlenih u ovoj firmi danas je na prinudnom odmoru, uz primanje 65 odsto garantovane zarade.

Izvor: Večernje novosti