Javna debata: Energetska efikasnost u zgradarstvu


24. oktobar 2013. DRUŠTVO – Ministarstvo urbanizma i građevinarstva Republike Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saranju – GIZ, predstavnici lokalnih samouprava u Smederevu i Smederevskoj Palanci, organizovali su u sredu u Skupštini grada Smedereva Javnu debatu na temu Energetska efikasnost u zgradarstvu.

„Energetska efikasnost u zgradarstvu je GIZ-ov projekat koji u Srbiji deluje od 2009. godine. Kampanja Otkrijte energiju je u završnoj fazi sprovođenja debata u svih 30 gradova i opština Srbije, učesnica ove kampanje. U Smederevu razgovaramo o dokumentima, obaveznim po Pravilniku o energetskoj efikasnosti od oktobra prošle godine. To su Elaborat energetske efikasnosti i Energetski pasoš, koji su obavezni dokumenti za dobijanje građevinske i upotrebne dozvole”, rekla je menadžer projekta Anita Mraović.

„Mi smo danas na objedinjenoj debati za Smederevo i Smederevsku Palanku, na kojoj očekujemo da dobijemo informacije, prvenstveno od građana, da pokušamo da prevaziđemo njihove probleme kako bi svoje objekte priveli nameni za vreme koje dolazi”, dodao je Goran Vučković, koordinator programa za jzgoistočnu Srbiju.

Vučković je istakao da je projekat u prethodnoj fazi pokazao da su objekti u čitavoj Srbiji veoma veliki potrošači energije i spadaju u prilično loše energetske razrede. Sada se pokušava da se novi objekti nađu u C energetskom razredu. Tako se za stare objekte, koji čine veliki stambeni fond, iznalaze mere u cilju smanjenja specifične potrošnje energije, ali i rashladne energije u letnjem periodu.

Na debati se čulo da, na godišnjem nivou, Srbija dosta energije troši na zgradarstvo, čak 50 odsto, dok je u razvijenom delu Evrope taj procenat sada pao ispod 40 odsto ukupne potrošnje energije.

Javna debata predstavlja nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu koji se realizuje u 30 gradova i opština u Republici Srbiji.

Javnoj debati prisustvovali su stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti, predstavnici lokalnih samouprava u Smederevu i Smederevskoj Palanci i građani.

Izvor: smederevo.org.rs