Javljaju se menadžeri za Železaru


27. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Šumadijapress – Za učešće na tenderu za upravljanje “Železarom Smederevo” javile su se i neke kompanije koje su u nju spremne da ulažu.

Mada do okončanja javnog poziva za izbor menadžerskog tima ima još desetak dana, već sada su se izdvojila neka imena koja imaju ozbiljne šanse da nastave da rade u Smederevu.

Kako saznaje Blic, među njima je, između ostalih, i ruska kompanija “Crveni oktobar” Dimitrija Gerasimenka. Ozbiljni konkurenti Rusima su američko-slovačko-izraelski konzorcijum i jedna švajcarska kompanija.

“Železara Smederevo” je, kao i sva druga javna preduzeća, obuhvaćena aranžmanom sa MMF-om, što znači da država više nema pravo da pomaže ovo preduzeće i daje mu subvencije.

Za “Železaru” postoje tri scenarija: prodaja, profesionalno upravljanje i, ako prve dve opcije ne uspeju, stečaj.

Ministar finansija Dušana Vujović kaže da prvi model direktne privatizacije nije urodio plodom, zbog čega se sada pokušava sa dovođenjem profesionalnog tima menadžera iz inostranstva, a ako ni to ne uspe, preostaje stečaj kao poslednja opcija.

– Model menadžment ugovora ili model stečaja ostaju kao mogućnosti. Nadamo se da ćemo rešenje naći ugovorom o upravanju, a zatim da će doći do privatizacije u nekom razumnom roku – kaže ministar.

MMF je, kako objašnjava Vujović, postavio samo uslov da “Železara” ne bude dalje opterećenje za budžet, što je i uslov Evropske unije. To znači da nema rokova koji pritiskaju Srbiju u odabiru rešenja za “Železaru” izuzev, naravno, ekonomskih faktora.

Iako je, naime, gašenje “Železare” skup posao, njeno dalje održavanje u životu bez jasnih pokazatelja da je to finansijski isplativo i održivo – još je skuplje.