Jasna Avramović: Železara neće stati


22. novembar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović večeras je poručila “da će se pitanje Železare vrlo brzo rešiti” i da “Železara neće prestati s radom”, ali nije precizirala, ko će investirati u Železaru.

Avramovićeva je na svečanoj akademiji povodom Dana grada rekla da je “rad Železare vrlo bitan za grad Smederevo” sa 5.500 radnika i “najmanje novih 5.000, koji će doći tokom 2014.”

Ona je podsetila da je u Smederevo došla finska kompanija PKC i dodala da se vrlo brzo “očekuju i grinfild investicije”.

“U januaru ćemo krenuti sa tenderom i realizacijom drugog dela investicije od koje očekujemo još 1.000 radnih mesta”. Petrol će, rekla je Avramović, “za 10 do 15 dana” preseći vrpcu na svom postrojenju, a potom će i jedna mala italijanska fabrika u Smederevu proizvoditi elektronske cigarete i zaposliti oko 50 ljudi.

“Pored svih onih koji čekaju na kapiji Smedereva da, kroz ozbiljna pisma o namerama, uđu u ovaj grad, rešićemo, već do kraja godine, problem Želvoza”, dodala je Avramović.

Lokalna samouprava Smedereva, kako je navela Avramović, “rešila je da posebno baci akcenat” na razvoj poljoprivrede. Ona je rekla da je “jedna nemačka firma spremna” da na 180 hektara u Smederevu podigne staklenike “na 100 hektara proizvodnja cveća, na 80 hetara proizvodnja paradajza” što bi se izvozilo u Nemačku i Holandiju.

Ta firma bi, prema njenim rečima, za tri godine zaposlila 1.500 radnika, ali “tako velika investicija ne može da se realizuje odmah i sada”. Avramovićeva je dodala da je “proizvodnja ferolegura na pragu realizacije”.

“Dogodine, na ovaj dan, moći ćemo da kažemo da je Smederevo grad koji se razvija, da je Smederevo grad koji želi da bude turistička destinacija”, rekla je Avramovićeva.