Jasmina Grgić 11-ta u Evropi


29. jul 2015. SPORT – Seniorka Streljačke družine „Smederevo“ Jasmina Grgić ostala je na 2 kruga ispod crte na Prvenstvu Evrope malokalibarskim oružjem, koje je održano od 18. jula do 2. avgusta u Mariboru. Plasirala se na visoko 11-to mesto u disciplini sport pištolj 30 plus 30 metaka. Ekipno, sa Zoranom Arunović i Jasnom Šekarić, bile su osme. Očigledno da su srpske reprezentativke podlegle pritisku osvajanja kvote za Olimpijske igre u Riju, stav je sportskog direktora Streljačkog saveza Srbije Srećka Pejovića, jer sve tri vrede mnogo više od ostvarenih plasmana.

Mnogo se očekivalo od „bronzane“ ekipe sa Prvenstva Evrope u Osijeku 2013. u gađanju malokalibarskim pištoljem za seniorke, ali završile su na osmom mestu od 12 ekipa sa 1.717 krugova. Najbolji rezultat imala je Jasmina Grgić, reprezentativka iz Streljačke družine „Smederevo, 578 krugova. Zorana Arunović je imala 572, a Jasna Šekarić 567 krugova (obe SK „Crvena zvezda“). Ukrajinke, predvođene Olenom Kostevič, koja je u osnovnom deleu bila najbolja sa 588 krugova, osvojile su zlato sa 1.734 kruga, Rusija je druga sa 1.733, Bugarska treća sa 1.729 krugova.
Finale je vredeleo 580 krugova. Blizu je bila Jasmina Grgić koja je završila na 11. mestu sa 578 krugova (precizni deo 288, brza paljba 290). Samo 2 kruga su je delila od finala, u kojem je mogla da se bori za medalje, ali i olimpijsku vizu za Rio 2016-te. Zorana Arunović je bila 26. sa 572 kruga (291, 281) dok je Jasna Šekarić zauzela 34. mesto u konkurenciji 48 takmičarki sa 567 krugova (278 i 289).

U polufinalu, Mađarica Sofija Čonka, Beloruskinja Viktorija Čajka i Ukrajinka Olena Kostevič imale su po 16 „hitova“ i morale su da raspucavaju za ulazak u meč za zlato, odnosno koja će da „ispadne“ u meč za bronzu gde je čekala četvrtoplasirana Nino Salukvadze iz Gruzije sa 14 „hitova“. Kostevič je, posle raspucavanja otišla u meč za bronzu.
U finalu finala, Sofija Čonka (Mađarska) je sa 8:6 osvojila zlato, srebro je pripalo Viktoriji Čajki (Ukrajina) a bronza Oleni Kostevič (Ukrajina) koja je sa 7:5 bila bolja od Nino Salukvadze (Gruzija). Olimpijske vize osvojile su Čonka i Salukvadze.

– Seniorke u pištolju su podlegle pritisku u borbi za kvotu i nisu učinile ono što je za njih – realno. Sve tri vrede mnogo više, posebno Zorana Arunović – istakao je sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović.
Ovom disciplinom za srpske strelce u klasičnom streljaštvu završen je Evropski šampionat, koji je održan na strelištu Gaj u Pragerskom kod Maribora. Osvojili su tri medalje, dve zlatne i srebrnu i jednu olimpijsku vizu za Rio. Šampionka Evrope postala je Ivana Maksimović MK puškom trostav, zlatom se okitila u disciplini MK puška trostav muška juniorska reprezentacija Srbije (Stevan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski) a srebro je osvojila juniorska ženska reprezetcija (Milica Babić, Sanja Vukašinović, Nevena Armuš) u trostavu.

Devetu olimpijsku vizu za srpsko streljaštvo osvojio je Milenko Sebić. Dve su u Granadi prošle godine na Svetskom prvenstvu osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i u Mariboru na EŠ Milenko Sebić (MK puška trostav).

Oborena su i četiri državna rekorda. Nove pojedinačne državne rekorde osnovnog dela postavili su Milenko Sebić (seniori, MK puška trostav) 1.180 krugova, Milica Babić (juniorke, MK puška trostav) 584 kruga, a ekipne ženska juniorska reprezentacija MK puškom trostav 1.723 kruga i muška seniorska reprezentacija MK puškom trostav 3.504 kruga.

Ostali visoki plasmani srpskih strelaca u Mariboru – peta mesta (5): Milica Babić (juniorke, MK puška trostav), Stevan Jovanović (juniori, MK puška trostav 3 puta 40 metaka), muška seniorska reprezentacija MK puškom trostav, muška senorska reprezentacija MK puškom 60 metaka ležeći i muška seniorska reprezentacija MK pištoljem.
Šesta mesta (3): Milica Babić (juniorke, MK puška 60 metaka ležeći), Milenko Sebić (seniori, MK puška trostav) i muška reprezentacija MK pištoljem.

Osma mesta (4): Damir Mikec (seniori, MK pištolj), Stevan Pletikosić (seniori, MK puška 60 metaka ležeći), ženska seniorska reprezentacija MK puškom trostav i ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem.
Deveto mesto (1): Dimitrije Grgić (seniori, MK pištolj).

Sledećeg vikenda, od 1. do 2. avgusta, na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu održaće se Prvenstvo Srbije u seniorskim kategorijama. Ovim takmičenjem završava se malokalibarska sezona u A programu. Ekipa „Smedereva“, u disciplini sport pištolj, Jasmina Grgić, Ana Alentijev i Ana Todorović, brane prošlogodišnju ekipnu vicešampionsku titulu, a nastupiće i Nikola Simić u disciplini 60 metaka ležeći, koji je prošle godine bio sedmi u finalu.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest