Izložba Slobodana Trajkovića u Smederevu


01. decembar 2017. KULTURA – Izvor: Blic – U Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo otvorena je izložba Slobodana Trajkovića, “Prisutno i odsutno”.

Izložba se sastoji od grupe instalacija i individualnih radova koji se bave fenomenom prisutnog i odsutnog. Namera umetnika je, kako sam kaže, da izložbom ne predstavi samo umetnička dela, već i da kreira mesto koje sugeriše njihovo misaono okruženje, gde se radovi svojim prisustvom ne suprostavljaju jedni drugim, već upotpunjuju, otkrivajući svoje mesto proizvodnje. Ta “radionica čula” pokazuje njihovo mesto nastajanja; okruženje misaonih procesa.

Umetnik svoje radove vidi kao da su „otvoreni”, aludirajući da oni predstavljaju zbir utisaka koji stvaraju vezu sa emancipovanim posmatračem te se na taj način šire u nove prostore i sadržaje. Stoga se i predstavljena izložba u Smederevu, kao i obiman tekst u katalogu, bavi osobenostima prisustva o odsustva gde se prisutno prestavlja ne samo kao ono što je pred nama, već i ono što živi u našem sećanju, a koje stvara vezu između prošlog, sadašnjeg i budućeg. Kustos izložbe, koja je otvorena do 5. decembra, je mr Nataša Radosavljević Kuzmanović.

Slobodan Trajković je multi-medijalni umetnik i pisac, gostujući profesor na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu, gde je mentor na Doktorskim studijama i predavač predmeta Multimedija.

Njegovi radovi su izlagani u galerijama i muzejima u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama; kao što su Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Moderna galerija u Ljubljani, ASA galerija u Njujorku, Stefan Ѕtux galerija u Njujorku, Mint muzej u Šarlotu, Severnoj Karolini; u Alternativnom muzeju u Njujorku, u Institutu za savremenu umetnost u Singapuru, i u Modernoj galerija u Rijeci, između ostalih.

Za svoj rad dobio je više nagrada. Živeo je u Njujorku od 1988. do 2005. Od tada živi i radi u Londonu i Beogradu. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1978. godine i magistrirao na istom fakultetu 1980. U 1982. dobio je stipendiju francuske vlade za studije na École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu.