Izložba “Put kulture -Tvrđave na Dunavu”


05. avgust 2011. KULTURA- U okviru pratećeg programa Trećeg tvrđava teatra u Smederevskoj tvrđavi 12. avgusta biće otvorena izložba fotografija “Put kulture – Tvrđave na Dunavu”.

Izložbu organizuju Direktorat Evropske komisije za proširenje Evropske unije i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a predstavlja sedam srednjovekovnih tvrđava na Dunavu u Srbiji koje svedoče o intenzivnom toku istorije i njegovom uticaju na oblikovanje našeg današnjeg nasleđa.

Posle Pariza u februaru, izložba je obišla još nekoliko evropskih gradova, a tokom juna i Beograd. “Izložbu čini 101 kocka sastavljena od fotografija tvrđava i poređanih u obliku sedam kupa ili nepravilnih piramida. Planirali smo postavku u Velikom gradu tvrđave, prema Paviljonu, kako bi izložba bila interaktivna. Ove forme biće razmeštene po stazi, a posetioci će moći da ih razgledaju sa različitih strana i uglova”, rekao je direktor festivala, Bratislav Martić.

On je dodao da će izložbu “Put kulture – Tvrđave na Dunavu”, kao prateći program ovogodišnjeg pozorišnog festivala Tvrđava teatar, u petak, 12. avgusta u 20 časova, otvoriti gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević.

Razvojni projekat “Put kulture – Tvrđave na Dunavu”, pokrenut je u junu 2010. godine, u sedam gradova i opština na Dunavu koji baštine reprezentativne tvrđave – Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Golubac i Kladovo.

Projekat je nastavak pilot projekta Ministarstva kulture “Tvrđave na Dunavu”, koji je u 2009. i 2010. godini sproveden u sklopu Uneskovog regionalnog programa za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope.

On ima za cilj da sedam dunavskih tvrđava od posebne kulturne vrednosti poveže u jedinstvenu tematsku celinu i omogući da njihov ekonomski i socijalni potencijal bude stavljen u funkciju razvoja lokalnih sredina u kojima se tvrđave nalaze.