Izložba Predraga Blagojevića, Stefana Tasića i Luke Tripkovića


Nakon iseljavanja iz izložbenog prostora na Trgu Republike br. 5 u Smederevu, Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo će realizovati svoju izlagačku sezonu 2018. u donjoj izložbenoj sali Muzeja u Smederevu do daljnjeg.

Na izložbi pod nazivom NOTHING AT ALL TO BE DONE ABOUT IT biće prikazani radovi trojice umetnika Predraga Blagojevića, Stefana Tasića i Luke Tripkovića nastali u periodu od 2016. do kraja 2017. godine.

Ono što odlikuje celu izložbu, a što predstavlja preduslov njihove uzajamne povezanosti jesu idejne vrednosti koje dele kroz iskustva slikarskog narativa.

Njihovi radovi locirani u medijumu slikarstva polaze najpre od senzualnog iskustva posmatrača krećući se potom ka proširenom polju konceptualnog razumevanja. Naime, promišljanje koje povezuje autore odnosi se na čitav niz predstava koje u eksplicitnim slikarskim obraćanjima nude spoznaju nastanka jedne velike političke ideje-Evrope. Odnosno, u skladu sa specifičnostima vizuelnog iskustava, u formi klasičnog izraza, svako iz svog ugla bavi se kritičnim tačkama nastanka odnosno temeljima evropske civilizacije, čiji smo i mi deo. Ovakav iskaz, danas, svakako predstavlja jednu od osnovnih strategija delovanja savremene umetnosti. Naime, autori su na predstavljenu temu u sklopu predstojeće izložbe, u međusobnoj razmeni mišljenja kroz simboličnu sliku, učestvovali u stvaranju sopstvenog kritičkog otklona.

Predrag Blagojević je rođen u Valjevu 1972. godine. Diplomirao 1997. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, u klasi profesora Nikole Vukosavljevića. Magistrirao 2001. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek, kod profesora Mrđana Bajića, kao mentora. Od 2005. godine angažovan na poslovima edukacije mladih na polju likovnih umetnosti. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1999. godine. Izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Stefan Tasić je rođen u Beogradu 1984. godine. Osnovne akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu završio je 2007. godine. Osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu upisuje iste godine, a master završava 2012. godine, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Kao saradnik tima „Projekat Beograd“ učestvovao je na Venecijanskom bijenalu arhitekture, tokom septembra i novembra 2006. godine. Radi kao saradnik u „The International School of Painting, Drawing and Sculpture in Umbria, Italy, Montecastello di Vibio“, tokom jula i avgusta 2011. godine. Esej Specifičnosti odnosa prema telu i telesnom u radu Sindi Šerman objavljen je u zborniku „Umetnost i teorija” odseka za teoriju umetnosti Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Od marta 2013. godine zaposlen je na matičnom fakultetu u zvanju asistenta za užu umetničku oblast slikarstvo, predmet: Slikarska tehnologija. Izlagao na četiri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Luka Tripković je rođen 9. maja 1989. godine u Valjevu. Studirao filozofiju i slikarstvo. Diplomirao 2014. godine u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno student doktorskih studija na istom fakultetu. Objavljuje teorijske tekstove od 2015. godine. Esej Ruine – spomenici iz nehata objavljen je u zborniku „Umetnost i teorija” odseka za teoriju umetnosti Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Likovne radove izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrada „Stevan Knežević“ i „LJubica Sokić“. Rukopis romana Osmeh pod gorom maslinovom nagrađen je mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Roman je 2016. godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu.