Izložba modela brodova “Plovidba kroz istoriju”


28. avgust 2013. KULTURA – U okviru ovogodišnje, 126. Smederevske jeseni, Muzej u Smederevu će publici predstaviti izložbu modela brodova Plovidba kroz istoriju smederevskog autora Zlatka Pajića. Svečano otvaranje izložbe biće u sredu 4. septembra 2013. u 19 časova u prvoj sali Muzeja u Smederevu. Izložba će biti otvorena do 5. oktobra 2013. godine. Ulaz je slobodan.

Prema rečima Dušice Stefanović, istoričarke umetnosti i autorke teksta kataloga izložbe, „…Plovidba kroz istoriju predstavlja istorijske modele brodova ručne izrade po originalnim projektima, kao i onih koji su izraz same umetnikove mašte, te predstavljaju jedinstvene autorske radove Zlatka Pajića“.
Autor ja rođen 6.09.1961. godine u Smederevu, inženjer je vazduhoplovstva i bivši vojni oficir, a brodomodelarstvom se bavi dugi niz godina. Vođen talentom i istraživačkim duhom, u svom radu spaja ljubav prema brodovima, umetnički afinitet i istražene istorijske činjenice.
U okviru izložbe poseban osvrt je poklonjen modelu brodu Srbija, prvom morskom jedrenjaku koji je, po narudžbi kneza Miloša Obrenovića, u brodogradilištu Dubravica kod Smedereva napravio brodograditelj Nikola Kefala, Grk sa Zakintosa. Ovaj brod je zaplovio Dunavom pre 180 godina, tačnije 30. aprila 1833. godine pod zastavom obnovljene države.
Osim pomenutog modela broda, autor će publici predstaviti još dvadesetak drugih modela brodova (HMS Bounty, Gorch Fock, Mayflower, Santa Maria…), od kojih su mnogi zauzeli važno mesto u istoriji plovidbe i, u velikoj meri, doprineli usmeravanju toka istorije i istorije civilizacije. Svi modeli brodova imaće posebne, samo za ovu priliku kreirane, legende većeg formata sa ilustracijama i kraćim tekstovima koji nas uvode u svet brodogradnje i avanture plovidbe.

„…U celosti, brod se može posmatrati i kao jedinstveno umetničko delo. Kao što se u skulpturi ispoljava princip ravnoteže, usklađivanje masa u harmoničnu celinu, ali i princip kontrasta koji doprinosi bogatstvu jedne forme, tako se i model broda može posmatrati kao trodimenzionalna forma kroz odnose linija, površina, masa koje daju jedinstven oblik izveden od drveta, materijala koji stvara toplu i intimnu atmosferu. Otuda modeli brodova imaju i svoju umetničku i upotrebnu vrednost, kao ukras prostora unoseći toplinu, ali i privid dinamike svojim oblikom i nabreklim jedrima….“

Isečak iz teksta Dušice Stefanović,
istoričarke umetnosti i autora teksta kataloga izložbe