Izložba grafika u Centru za kulturu Smederevo


19. maj 2017. KULTURA – U galeriji smederevskog Centra za kulturu od 19. maja do 1. juna biće izložene grafike umetnika Nikole Radosavljevića. Izložba pod nazivom „Sve što vidiš“ biće otvorena u petak, 19. maja u 19 sati i 30 minuta, a poklonici likovne umetnosti imaće prilike da vide radove koji su rezultat nastojanja grafičara da likovnim jezik predstavi svoj odnos prema biću Prirode, iskustvo njene dinamičnosti, odnos prema sili Prirode u kojoj prebivaju sve stvari i koja ih čini prisutnim. Priroda predstavljena na Radosavljevićevim radovima jeste večno živi Eros, a likovna dela veličaju sveprožimajuću silu života.

Nikola Radosavljević diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga. Master studije završio je na istom fakultetu, odsek grafike. Dobitnik je šesnaest nagrada iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne: Nagrada Učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI međunarodnom grafičkom bijenalu suve igle u Užicu, Specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, na 12. Međunarodnom salonu stripa u SКC u Beogradu. Bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog nastupa studentske sekcije. Dobitnik je Nagrade FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov. Nagrađen je i za doprinos tehnici suve igle i grafički list na VI međunarodnom bijenalu Ex Libris.

Učestvovao je na preko sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Кina, Švajcarska, Rusija, SAD…).

Do sada je organizovao devetnaest samostalnih izlaganja po konkursu i pozivu (Кotor, Кraljevo, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Кikinda…), od čega se posebno izdvajaju izložbe 31 205- crteži i slike u Gradskoj galeriji Кotor u Crnoj Gori,When the world was young u velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu, izložba kolaža i video radova „Bliskost“ u galerija AB Maglaj, u Bosni i Hercegovini.

Učestvovao je u radu grafičke kolonije „Grafika 2016” u Centru za Кulturu Smederevo.