Izložba crteža umetnice iz Smedereva


14. februar 2013. KULTURA – U Galeriji savremene umetnosti Smederevo u utorak uveče je otvorena izložba crteža Ivane Aranđelović „Procesi i organizmi” i trajaće do 4.marta.
Umetnica u Smederevu predstavlja seriju crteža u okviru teme kojom se umetnica već duže vreme bavi. Reč je o „vizuelizaciji bola kroz procese” koja se zasniva na introspektivnoj naraciji i vizuelizaciji kroz različite tipove bola i događaja koji taj bol prate, bilo da su prošlost, sadašnjost ili projektovana budućnost.

Osnovna tema kojom se umetnica bavi je centralni organizam koji je propraćen organizmom #1, #2 i #3. Centralni organizam predstavaljaju crteži na platnu dimenzija

120 x 100 cm, dok crteži na papiru dimenzija 72 x 64 cm predstavljaju „vizuelizaciju bola”.
„Organizam #1 je proces: bol pluća koji je propraćen zvukom disanja akutnog šuma. Organizam #2 je proces: bol srca koji će biti propraćen zvukom kucanja srca ili srčanim šumovima. Organizam #3 je proces: jednominutne mesečne migrene, rad se sastoji od 30 crteža na platnu dimenzija 15 x 15 cm i prikazuje svaki dan u jednom mesecu u kome se događaju jednominutne migrene. Posmatranjem Neterove anatomije razvila sam medicinski ilustrativni jezik kojim sam se služila u redu. Ni jedan iskorišćeni tantrički ili medicinski element nije predstavljen u svom izvoru već je primenjen kroz tematiku koju prati”, navodi autorka Ivana Aranđelović.

Ivana Aranđelović je rođena 1988. u Smederevu. Završila je Srednju školu za dizajn, smer likovni tehničar u Novom Sadu 2007. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafika, u klasi profesora Slobodana Kneževića 2011. godine. Na istoj Akademiji, iste godine upisuje master studije iz crtanja u klasi profesora Višnje Petrović.

Do sada je organizovala dve samostalne i jedanaest kolektivnih izložbi. Osvojila nagradu na XV Bijenalu studentskog crteža Srbije 2009. godine.

Izložba u Smederevu biće otvorena do 4.marta 2013.godine.

Izvor:smederevo.org.rs