Izložba asamblaža od igračaka


10. januar 2017. KULTURA – Izvor: Blic – U Galeriji savremene umetnosti u Smederevu večeras u 19h otvara se izložba “Reciklaža igre” Ivana Kocića, koju čine asamblaži od igračaka.

Beogradski umetnik Ivan Kocić, iz Trstenika, završio je studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi Miroslava Lazovića kao student generacije 2006. On je naveo u katalogu da se “stvaranjem asamblaža od igračaka vraća detinjstvu, ponovo se igra, ali sa znanjem i rezonom odraslog”.

Asamblaž se sastoji od raznih predmeta za svakodnevnu upotrebu i može se opisati kao prostorni kolaž. Nastao je početkom 20. veka stvaranjem kubističkih kolaža i Pikasovih ranih konstrukcija. Među poznatijim Pikasovim asamblažima je glava bika s rogovima od upravljača za bicikl.

“U junu, na Mikser festivalu u Savamali, izložio sam dva asamblaža. Drugog dana kasnio sam na otvaranje izložbe i kada sam došao do radova zatekao sam dve devojke kako raspravljaju o njima”, zapisao je Kocić u katalogu.

“Stao sam pored njih. One hvale, ja kudim. Što sam više isticao mane asamblaža, one su ih više hvalile, vatreno odbacujući moje zamerke. Kada su krenule ka izlazu otkrio sam ko sam. Smejali smo se pet minuta, bio sam zadovoljan – bile su iskrene”, rekao je Kocić.

Kocić je imao nekoliko samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi, izveo veći broj murala, fresaka i mozaika, stekao master diplomu zidnog slikarstva Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba je otvorena do 25. januara.