Izgradnja stanova za izbegla i raseljena lica


01. februar 2013. DRUŠTVO – Gradonačelnica dr Jasna Avramović danas je primila predstavnike Organizacije ASB i tom prilikom razgovarali su o projektu izgradnje stambenog prostora za izbegla i raseljena lica.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno izraditi premer i predračun troškova građevinskih radova za izgradnju potrebne infrastrukture za realizaciju projekta u saradnji sa JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović je prisutne izvestila da je upoznata sa činjenicom da je oragnizacija ASB zainteresovana da pruži pomoć oko zatvaranja izbegličkog kampa ORA Radinac i izrazila spremnost lokalne samouprave da izdvoji određena sredstva za rešavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu Dr Vesna Jeremić Dragojević je istakla da u kolektivnom centru trenutno stanuje 108 interno raseljenih i izbeglih lica, te da bi za potrebe njihovog stambenog zbrinjavanja bila neophodna izgradnja tridesetak stambenih objekata.

Grad Smederevo nalazi se u grupi lokalnih samouprava koje su uvrštene u projekat rešavanja stambenog pitanja izbeglih i intreno raseljenih lica, a za čija sredstva je organizacija konkurisala kod Evropske banke za obnovu i da su za Smederevo planirana sredstva od 300 hiljada evra.

Dogovoreno je da u toku februara Grad Smederevo bude domaćin potpisivanja Memoranduma kome bi prisustvovali predstavnici delegacije ASB i Komesarijata za izbeglice UNHCR, sa čim se saglasila i gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Izvor: smederevo.org.rs