Iz zaleđenih tankera preti da iscuri nafta u Dunav


14. februar 2012. DRUŠTVO – Kod Smedereva i Grocke okovana su ledom 52 plovila a veliki deo posade ovih brodova je praktično zarobljen na njima.Ledom su okovana i dva tank-šlepa sa 2674 tone mazuta i 970 tona baznih ulja za naftnu industriju.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je posadama i vlasnicima brodova koji su okovani ledom kod Smedereva i Grocke da izvrše sve neophodne pripreme za očuvanje ovih plovnih objekata kako ne bi došlo do havarija, koje bi ugrozile okolinu.

“Nešto nizvodnije od njih usidrene su i dve bugarske barže sa veštačkim đubrivom, a ispod nove luke je ukrajinski brod sa jedanaest članova posade koji je dovezao rudu”, objašnjava trenutnu situaciju na reci šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković.

Na nekih 300 metara od obale u Smederevu, na šlepu su praktično zarobljena dva mornara, kojima je tokom jučerašnjeg dana ponestalo hrane. Na delu dunavske obale kod Smedereva praktično je ledostaj, s obzirom da se veliki mase leda uopšte ne kreću.

Do njih je nemoguće doći, dežurni ronioci koji pokrivaju ovaj deo obale kažu da bi to bio preveliki rizik, pa je smederevski Gradski štab za vanredne situacije u nedelju zbog toga zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova helikopter, kako bi zarobljeni mornari dobili neophodnu hranu.

U nešto boljoj situaciji je posada ukrajinskog broda “Kamenec Podolski”, njih 11, koji imaju hranu još za tri dana. Ovaj brod je led okovao na 1.111 kilometru Dunava, na oko 200 metara od obale, pa bi, ukoliko helikopter stigne, i njima hrana trebalo da bude dostavljena tokom današnjeg dana.

Izvor: blic