Ivica Dačić: Država razmatra planove za Železaru


27. februar 2013. PRIVREDA – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sutra ili prekosutra državni vrh razmotriti planove za Železaru Smederevo.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da “više nema vremena za čekanje” i da država ima “obavezu da se napravi analiza šta sve imamo kao mogućnosti, koje su alterantive za održivu situaciju u Železari”.

Rok za podnošenje obavezujućih ponuda za strateškog partnera Železare Smederevo ističe sutra, a jedina prijavljena kompanija je ruski Uralvagonzavod.

Tender je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar.

Prethodni put kada je, 18. aprila prošle godine, raspisan tender za prodaju Železare, ni jedna od tri kompanije koje su se prijavile nije dostavila ponudu. To su bili “Junajtid Plzen” sa sedištem u Luksemburgu, “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije.

Železara “Smederevo” je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer ju je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), prodao za jedan dolar pošto je imala gubitke.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS je najavila da će u petak, 1. marta, organizovati protest radnika Železare, ako do tada Vlada Srbije ne obezbedi pokretanje proizvodnje.

autor: AM

izvor: Beta/Novi magazin