Italijani spas za železaru


30. januar 2012. PRIVREDA – Rešenje: Kompanije iz Italije bile bi idealno rešenje za naslednike „Ju-Es stila”, jer bi na taj način mogli da isprate proizvodnju „Fijata”, smatraju domaći eksperti.

Većina stručnjaka smatra da bi Italijani bili idealni kupci za smederevsku železaru posle odlaska „Ju-Es stila” jer bi se na taj način obezbedio pristup njihovom tržištu i istovremeno ispratila proizvodnja „Fijata”.
S druge strane, ima i mišljenja da kupca za železaru treba tražiti među kineskim kompanijama, jer su one uključene u izgradnju mnogih infrastrukturnih objekata u ovom delu Evrope. Urednik sajta Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da će Vlada Srbije potencijalne kupce tražiti na tri strane. Prema njegovom mišljenju, idealno bi bilo ako bi smo kupce našli na evropskom tržištu.

– Idealni kupci bi bili iz Italije i Nemačke, i to ne zbog dugova njihovim bankama prilikom stečaja i prodaje „Ju-Es stila”, već zbog garantovanja pristupu njihovim tržištima. Pored toga, Italijani bi još mogli i da isprate proizvodni program „Fijata”. Ukoliko to nije moguće, drugi pravac države trebalo bi da budu kompanije iz Kine, Indije, Japana ili Ruske Federacije, jer bi njima Srbija bila odskočna daska za susedna tržišta – napominje Zdravković, i dodaje da iz igre ne treba isključiti ni Tursku, jer je veliki uvoznik čelika i gvožđa iz Srbije.

Profesor Ljubomir Madžar kaže da je situacija na svetskom tržištu obojenih metala teška i da će prodaja smederevske železare biti izuzetno složen proces. On se, međutim, slaže da bi Vlada Srbije što pre trebalo da nađe kupca jer bi na duži rok železara predstavljala opterećenje za budžet. Prema njegovom mišljenju, Italijani bi zbog „Fijata” mogli da imaju interes za kupovinu.
– „Fijat” je veliki potrošač obojenih metala i Italijani bi mogli da budu potencijalni kupci. Problem je samo to koliko bi bili spremni da plate železaru jer je i njihova privreda u velikim problemima. S druge strane, oni bi verovatno morali i da ulože dodatna sredstva za proizvodnju lima, koji je njima najpotrebniji. U svakom slučaju, podržavam ideju da se železara što pre proda jer mislim da budžet Srbije nije na duži rok spreman da je finansira – ističe profesor Madžar.
I ekonomista Mlađen Kovačević slaže se da je „Fijat” dobar mamac za zainteresovane za smederevsku kompaniju, ali naglašava da iz igre ne treba isključiti ni Kinu.

– Italijani su zbog pogona u Kragujevcu dobra prilika, ali ne znam koliko su zbog finansijskih problema spremni da plate železaru. Oni će proveravati šta bi u miraz iz Smedereva dobili, odnosno koliki su gubici ove kompanije. Njih će to više interesovati nego Kineze, jer bi oni proizvodne pogone morali da osposobe za ono što treba „Fijatu”, a za to su im potrebna dodatna ulaganja – kaže Kovačević i dodaje da Kinezi ne bi imali tih problema.

– Kina ima velike devizne rezerve i ulaže ih u rudarske kapacitete i zainteresovana je za proizvode i crne i obojene metalurgije. Oni su sa investicijama krenuli i na naše tržište i ne bi me iznenadilo da pokažu interesovanje za kupovinu „Ju-Es stila” – napominje Kovačević, i upozorava da se boji da cena možda neće odgovarati vrednosti kompanije.
Kako saznajemo, Vlada Srbije pokušaće da što pre nađe kupca i ne isključuje pregovore sa Italijanima, međutim za sada su veće šanse da će kupac da se nađe na istočnom tržištu. Razlog su njihovi veliki investicioni projekti kako na našem tržištu tako i na tržištu istočne Evrope.
S druge strane, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže da je za grad važno da je država zaustavila zatvaranje železare, a da će se o kupcu naknadno odlučivati.
– Grad je spreman da pretrpi i odgovarajuće gubitke kako u ovoj fazi tako i u fazi eventualne prodaje. Za nas je najvažnije da železara radi i da ljudi ne izgube posao. Železara je za grad život – tvrdi Umičević.

Izvor. pressonline.rs