Istoriju ne smemo da zaboravimo!


29. jul 2014. DRUŠTVO – Polaganjem venaca, kulturno-umetničkim programom, prigodnim obraćanjem zvaničnika i počasnom paljbom, u Malom Orašju održana je centralna manifestacija za Smederevo, povodom početka Prvog svetskog rata.

Centralno obeležavanje početka Prvog svetskog rata za grad Smederevo organizovano je u nedelju uveče u Malom Orašju kod Smedereva, kako se čulo, “u ime trajne i dostojanstvene uspomene na ratnike i stradalnike, koji su poneli teret ratnih vremena”. Obeležavanje je počelo himnom Srbije i odavanjem pošte stradalima u Velikom ratu.

Tim povodom je počasni vod Garnizona Požarevac Vojske Srbije ispalio tri počasna hica iz lakog naoružanja, a prisutnima su se prethodno prigodnim rečima obratili predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović i pukovnik Duško Šljivančanin, komandant Garnizona Požarevac Vojske Srbije.

“Grad Smederevo sa svojim ustanovama i udruženjima želi danas da se pridruži celom slobodoljubivom svetu i državi Srbiji, koja mora ponovo posle sto godina da dokazuje nešto što je dokazano i opšte poznato. Izuzetno je važno da nas ovakva obeležavanja podsete koliko je ljudi dalo živote za slobodu. To je obaveza više za sve nas, da još jednom kažemo celokupnu istinu, a istina je da je Prvi svetski rat izazvao ogromne ljudske žrtve i velika razaranja. Država Srbija, kao jedna od najvećih žrtava tog rata, uspela je da sačuva svoju državnost na jedan specifičan način i mi ćemo u narednim godinama, sve do 2018. godine, pokušati da podsetimo sve nas, pre svega mlade ljude da istoriju ne smemo da zaboravimo”, rekao je Stojanović.

“Današnji dan, dan kada je počeo Prvi svetski rat, jedan je od datuma i događaja iz naše istorije koji govori o neprekidnoj borbi, borbi za opstanak, koja u nekim delovima Srbije traje i danas. U tom ratu Srbija je izgubila trećinu svog stanovništva ili 60 odsto muške populacije. Ako su to zaboravili naši saveznici iz balkanskih i dva svetska rata, ne smemo zaboraviti mi, radi naših predaka, ali i budućih pokolenja. Malo je naroda, malo je vojske, koje su posle tako velikih stradanja i koja su pretila biološkom opstanku narodu i naciji, smogli snage, hrabrosti, volje i htenja da, poput Feniksa, ponovo vaskrsnu iz pepela kao što je vaskrsla srpska država, srpski narod i srpska vojska u vreme Velikog rata”, kazao je Šljivančanin.

On je dodao da smo se danas, na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, okupili u Malom Orašju “da odamo počast svim poginulima i stradalima u Velikom ratu, da ih se setimo i pomenemo, ne samo danas, nego i u svim prilikama i neprilikama koje nas još uvek ne zaobilaze kao narod, državu inaciju. Sve je prolazno, večna je samo Srbija!”

U ime Grada Smedereva, venac su kod obnovljenog spomenika palim ratnicima i zarobljenicima u ratovima od 1912-1918. Godine položili zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović i predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović.

Obeležavanju ovog važnog datuma u istoriji srpskog naroda, prisustvovali su i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, Udruženja ratnih dobrovoljaca, potomaka i poštovalaca 1912-1918. godine, koji su takođe položili venac, članovi Gradskog veća Mirko Đurić i Goran Krčmarević, predstavnici ustanova u kulturi i brojni meštani ovog pitomog šumadijskog sela.

Prigodan kulturno-umetnički program izvela je pevačka grupa Gradskog kulturno-umetničkog društva Smederevo, a obeležavanje ovog važnog datuma u istoriji srpskog naroda završeno je počasnom vatrom pripadnika počasnog voda Garnizona Požarevac Vojske Srbije.

Izvor: smederevo.org.rs