Isplaćena hipoteka za Miletovu harmoniku


10. decembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Mile Đurđević (17) učenik Muzičke škole “Kosta Manojlović”, dobio je novu harmoniku. Pretnja banke da će aktivirati hipoteku jer roditelji nisu mogli da plaćaju kredit je prošlost, nakon što su drugovi iz škole i lokalna samouprava otplatili kredit i Miletovu harmoniku.

Roditelji darovitog učenika, osvajača mnogobrojnih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima, podigli su kredit od 6.000 evra da kupe instrument kako bi Miletu omogućili školovanje. Ali kako su oboje bez posla, posle izvesnog vremena rate više nisu mogli da otplaćuju. Kada je banka zapretila da će aktivirati hipoteku, u pomoć su najpre priskočili dečakovi školski drugovi. Održali su tri humanitarna koncerta na kojima su svirali i pevali. Uprkos željama, novca i dalje nije bilo dovoljno.

Trud i upornost učenika škole “Kosta Manojlović” stigli su i do gradonačelnice Jasne Avramović, koja je odlučila da podrži Mileta, te je grad izdvojio 170.000 dinara i isplatio poslednju ratu kredita.

– Presrećan sam i ponosan što imam ovoliku podršku, ovakve drugare i profesore koji su mi dali najlepši poklon za rođendan. Nadam se da ću svojim uspesima opravdati sve što su učinili za mene – kaže mladi harmonikaš, koji je posetio i gradonačelnicu kako bi joj lično zahvalio.

Mile Đurđević je učenik druge godine i ima odličan uspeh sa prosekom 5. Zvanično je državni prvak u klasičnoj harmonici. Pobedio na Republičkom takmičenju muzičkih škola u svojoj kategoriji, osvojio prvo mesto na svetskom internet takmičenju, prvu nagradu na 13. međunarodnom takmičenju “Zvezdane staze” u Kragujevcu i prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju harmonike “Akordeon art” u Sarajevu.