Isključuju grejanje zbog dugova potrošača


29. januar 2014. DRUŠTVO – Gotovo svakom drugom gradu u Srbiji ove zime, prema izveštajima iz gradskih toplana, preti cvokotanje zbog problema sa nabavkom mazuta ili gasa. U zalihama su energenti za jedan do 20 dana, pa strepnja u domaćinstvima koja greju lokalne elektrane nije bezrazložna. Tako bez centralnog grejanja mogu da ostanu domovi u mnogobrojnim gradovima, ne samo zbog “istanjenih” rezervi energenata, već i zbog nagomilanih dugovanja koja su “blokirala” rad toplana.

U JKP “Energetika” u Trsteniku, ističu i da imaju velikih problema u obezbeđivanju mazuta, koji kupuju isključivo avansno.

– Plaćanje je svih 12 meseci tako da novčani prilivi nisu dovoljni da se u hladnim danima obezbedi dovoljno sredstava za kupovinu mazuta. Opština avansnim uplatama za budžetske korisnike obezbeđuje kontinuitet snabdevanja toplotnom energijom Trstenika – kaže za “Novosti” Boris Vukmirović, direktor JKP “Energetika”.

U stanovima koje greje pribojska toplana, grejanje prestaje u sredu popodne, jer toliko će da “izdrže” zalihe mazuta. U somborskoj JKP “Energana” mazuta ima za svega desetak dana. Čelnike ove toplane, međutim, posebno brine blokada računa zbog 150 miliona duga za gas. Račun toplane, koja greje 4.000 stanova sa oko 15.000 korisnika u blokadi je već desetak dana, pa može biti dovedeno u pitanje redovno grejanje.

– Račun je blokirao lokalni distributer gasa “Somborgas” zbog neizmirenih dugovanja iz prethodnih sezona, ali je, zasada, nastavio snabdevanje energentom – kaže Milan Dozet, direktor “Energane”. – Potražujemo od potrošača oko 135 miliona. Taj dug je u poslednjih godinu i po dana porastao za 70 odsto, ali grejanje nikome nije isključeno.

Nakon što je 5.000 stanova ove zime u dva navrata ostalo bez centralnog grejanja, Smederevcima bi to moglo da se desi ponovo u sredu ili četvrtak. Zaliha praktično nema, jer je u utorak 13 kotlarnica, kapaciteta 1.000 tona, imalo jedva 50 tona mazuta.

– Uz štedljivo zagrevanje stanova, dnevno nam je potrebno 30 tona mazuta. Ukoliko se mazut hitno ne nabavi, što će biti teško, grad će ponovo ostati bez grejanja, treći put ove zime, kaže direktor JP za stambene usluge i toplifikaciju, Milorad Đorđević.

Do kraja sezone Smederevu je neophodno 2.000 tona mazuta. Upućen je apel građanima, koji duguju oko 170 miliona dinara, da redovno plaćaju račune. Dužnici se retko odazivaju, dok oni koji uredno plaćaju, prete da će prestati da izmiruju račune jer su radijatori više hladni nego topli.

Pre dva dana u večernjim časovima Toplana “BB term” u Bajinoj Bašti prekinula je isporuku toplotne energije jer je potrošena sva količina raspoloživog mazuta. Prekid je trajao od 17 do 21 čas, a u utorak ujutro su radijatori bili topli jer je nabavljeno 25 tona mazuta, što će biti dovoljno za nekoliko dana.

Zalihe mazuta u vranjskom preduzeću “Novi dom”, potrajaće pet do sedam dana. Prema rečima direktora ovog preduzeća Saše Sentića, sa takvim problemima se suočavaju već mesec dana Mazut nabavljaju sukcesivno, ali za sada strahuju da grejanja neće biti.

Izvor: Novosti