Industrijsko nasleđe


27. septembar 2013. DRUŠTVO – Društvo konzervatora Srbije organizovalo je u četvrtak u Smederevu Okrugli sto na temu: Mesto i uloga industrijskog i tehničkog nasleđa u službi zaštite kulturnog nasleđa Srbije.

Rad ovog stručnog skupa najvećim delom se odvijao u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, a programom su obuhvaćeni i obilasci Starog SARTID-a i Smederevske tvrđave.

Učesnicima su se najpre obratili pomoćnik ministra kulture i javnog informisanja, Miladin Lukić i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Veroljub Ranković. U radnom delu, izlaganja su imali: kao uvodničar potpredsednik Društva konzervatora Srbije mr Mirjana Đekić, etnolog, Dejan Radovanović, arheolog, koji je govorio o kulturnom i prirodnom nasleđu Smedereva), mr Jova Stojković, etnolog govorio na temu Arheometalurški kompleks SARTID na Dunavu-mogućnosti zaštite i prezentacije i Anica Tufegčić, arhitekta, govorila o međunarodnim standardima i iskustvama u zaštiti industrijskog nasleđa.

U diskusiji, u kojoj su učešće uzeli gotovo svi učesnici, polemisalo se o problemima sa kojima se suočavaju u radu službe zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa na brizi za industrijsko i tehnološko nasleđe Srbije. Pored definisanja ključnih problema, predložene su konkretne mere i aktivnosti, čijim sprovođenjem bi se unapredilo stanje zaštite ovog veoma ugroženog i nedovoljno vrednovanog dela našeg nasleđa.

Grad Smederevo, kao industrijski grad sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji čelika, nekada razvijenom mostogradnjom, brodogradnjom, proizvodnjom poljoprivrednih alatki, vina, šporeta, preradom duvana i starim skladištima žita i soli, bio je veoma inspirativan domaćin učesnicima ovog skupa.

Nažalost, stanje ovih objekata i postrojenja u njima je tragično. Mada su do nedavno bili u pogonu i održavani su na najbolji mogući način – radom, danas uglavnom propadaju ili kao staro gvožđe potpuno nestaju. Tako se zatiru vredna svedočanstva tehnološkog znanja i razvoja, koja bi osim dokumentarne vrednosti, mogla uz pravi pristup, zaštitu i korišćenje da postanu i izvor prihoda kao atraktivne turističke destinacije.

Izvor: smederevo.org.rs