Ideja za naredni Tvrđava teatar


22. avgust 2011. KULTURA- U svojoj reportaži iz Njujorka, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Danas”, Zoran Panović je izneo simpatičnu ideju i predlog koja bi mogla da se realizuje na narednom Tvrđava teatru.

Zoran Panović impresioniran predstavom “Spider – man: Turn off the dark” koju je odgledao na Brodveju predlaže sledeće:”…Jeste skupo, ali bilo bi idealno kad bi dogodine na Tvrđava teatar u Smederevu mogli da dovedu Spajdermena. Jer ovo je i ambijentalno pozorište. Zamislite Pauka kako visi na mesečini sa nekog zida smederevske tvrđave. A, Goblina na kranu. I mitsku bitku u tom ambijentu. Pa to bi bilo jače i od Kadinjače i od Zagora na Kosovu zajedno…”

Na selećem Trvrđava Teatru videćemo da li su organizatori imali sluha za ovakve originalne predloge i hrabrosti za njihovu realizaciju.

Inače, predstava „Spiderman turn off the dark”, rađena je po Marvelovom stripu, muziku su uradili Bono i Edž iz „U2“ koja je koštala više od 65 miliona dolara. To je čini najskupljom predstavom u istoriji Brodveja.

Predstava traje dva sata tokom ta dva sata trajanja spektakla „Spiderman turn off the dark”, smenjuju se promene, neretko i fascinantnih, scenografskih rešenja, neverovatna igra svetla i zvuka zasipa vas sa svih strana, sem na pozornici, scene (čak njih tridesetak) odvijaju se bukvalno u vazduhu, iznad glava ljudi u gledalištu… Vizuelno, sa zanimljivim elementima stripa i SF-a, gotovo fascinantno upakovana poznata priča o stidljivom tinejdžeru zaljubljenom u komšinicu koga ujede pauk te on dobije neverovatne sposobnosti, što ga od slabića koga maltretiraju lokalni loši momci pretvara u heroja koji se bori protiv zla. Naravno, njegova najveća snaga je ljubav. Ukratko: neverovatne izvođačke akrobacije od kojih zastaje dah, bogati kostimi, katkad i prenaglašeni, pogotovo kada je reč o likovima Spajdermenovih neprijatelja, i solidna muzika je ono što publika može da očekuje.