I gradska uprava regrutovala za Interpol?


08. decembar 2011. HRONIKA – Afera sa međunarodnom organizacijom se ne smiruje, radnici gradske uprave u Smederevu ipak vrbovali “tajne agente”. Bivši gradonačelnik “užasnut” optužbama tvrdi da je samo zet.

U osnovnom sudu u Smederevu počela je istraga o prevari u kojoj su lakoverni građani regrutovani za posao u Interpolu. Policija je u sredu saslušavala dva radnika Gradske uprave za koje tužilaštvo sumnja da su bili pomagači u prevari nezapamćenog scenarija.

Lažnim zvaničnicima Interpola, “mozgovima” operacije pomagali su sekretarica Gradske uprave i radnik zajedničkih službi, smatra tužilaštvo.

Policija je na zahtev tužilaštva u sredu saslušala v. d. sekretaricu uprave i M. B., radnika u zajedničkim službama.

– Oni su ranije dali izjave kao svedoci, ali je tužilaštvo, na osnovu priča oštećenih, smatralo da ima dokaza da su počinili krivično delo prevare pomaganjem, kaže naš izvor istrage, najavljujući krivične prijave.

Polaznici lažnih kurseva za posao u međunarodnoj policiji su navodno prepoznali sekretaricu koja je čak predstavljana kao menadžer za ljudske resurse Interpola. Za njenog kolegu sumnja se da je bio zadužen za vrbovanje lakovernih. Policija ima zadatak da nađe i izvesnog D. M. koji je držao predavanja predstavljajući se kao vojno lice.

Smederevsku javnost posebno je zatekla vest iz jednih novina o navodnoj umešanosti u prevaru bivšeg gradonačelnika.

– Užasnut sam. To nema veze sa istinom. Još manje je tačno da sam se predstavljao kao vojno lice i da sam znao za prevaru. Sredinom 2009. godine održao sam jedno predavanje o topografskoj karti u Vrbovcu, gde živim. Zamolio me je Đurđević, koji mi je zet. Nisam ništa više znao. U policiji sam to i izjavio. Neko želi da me uništi – kaže dr Slobodan Miladinović, bivši predsednik opštine Smederevo, koji je od 2008. godine zaposlen na Kriminalističko-policijskoj akademiji gde predaje policijsku topografiju.

Afera “interpol” otkrivena je nakon prijave građana koji su naveli da su im lažni zvaničnici za uslugu zaposlenja u birou Interpola naplaćivali od 200 do 3.500 evra. Do sada je više od 30 građana podnelo prijave, a isto toliko javilo se i sa područja KiM.

Izvor: novosti.rs