I biciklisti odgovorni za udese


08. avgust 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Direktor Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović je danas ocenio da udeo u odgovornosti za udese imaju i oni biciklisti koji ne poštuju saobraćajne propise, smatrajući da ona za njih ne važe.

Okanović je za agenciju Beta, povodom pogibije bicikliste u blizini Smedereva, rekao i da su Zakon o saobraćaju pisali činovnici, a ne stručnjaci.

“Pisci Zakona o saobraćaju donetog 2009. godine su činovnici uprave saobraćajne policije, a ne stručnjaci, i mi zato planiramo da po novom zakonu biciklisti budu obavezni da nose zaštitnu opremu. Mnogi biciklisti ne poštuju znak ‘Stop’, ne signaliziraju svoje namere jer smatraju da za njih pravila ne važe”, kazao je Okanović.

Biciklista Nikola Tepšić (55) poginuo je u subotu kada je na njega naleteo automobil kojim je upravljao Rajko M.(61). Automobil je udario biciklistu koji je s pešačke staze krenuo na put, u pokušaju da pređe na drugu stranu.

Okanović je dodao da su uz bicikliste, u saobraćaju najugroženiji motociklisti i pešaci, i ukazao da je u proteklih šest meseci u Srbiji poginulo 14 motociklista.

“Jedan motociklista u Srbiji ima 45 puta veću šansu da strada u nesreći od vozača putničkog automobila, jer motociklisti spadaju u jednu od naugroženijih grupa učesnika u saobraćaju, a u nekim delovima Evrope oni su ugroženiji i od pešaka”, zaključio je Okanović.