I beše Tvrđava teatar


22. jul 2012. KULTURA – Četvrti Međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar ove godine se održavao od 11. do 20. jula što je mesec dana ranije od prethodna tri. Razlog za pomeranje termina leži u tome što većina pozorišta u regionu koristi kolektivni godišnji odmor u avgustu, te je mogućnost za stvaranje kvalitetnog repertoara festivala prilično sužena.

Gledajući sa te strane, selektorka i umetnička direktorka festivala Branislava Liješević je zaista imala pravo – ove godine na festivalu se pojavio čitav niz veoma zanimljivih pozorišnih ostvarenja kako u glavnom, tako i u pratećem programu. Ukupno smo videli 15 predstava iz pet evropskih zemalja u pratećem i glavnom programu. Glavni program, izuzev super-spektakularnog otvaranja trupe Pan.Optikum sa predstavom Transition, odvijao se u Malom gradu Smederevske tvrđave, dok su prateći programi bili na Gradskom trgu.

Sve programe zajedno, za deset dana festivala, videlo je више од 25.000 gledalaca. Osobenost ovog letnjeg festivala su i pozorišne radionice. Ove godine one su se odvijale u pratećem programu u okviru projekta IDEAL podržanog od strane Evropske unije. U Smederevu su se tokom festivala okupili mladi ljudi iz više evropskih gradova da bi zajedno kroz radionice napravili prezentaciju sa temom mladi Evrope, učenje kroz razmenu, a pod nazivom Neko-Svako.

O nagradama je ove godine odlučivao žiri u sledećem sastavu: Emina Elor (glumica, predsednica žirija i dvostruki dobitnik nagrade za najbolju glumicu festivala Tvrđava teatar), Miloš Jagodić (reditelj) i Branislav Nedić (dramaturg i direktor Kruševačkog pozorišta). Nagrada za najbolju predstavu pripala je Bunaru UK „Vuk“ iz Beograda. U obrazloženju žirija piše: „Egon Savin vodi odlični ansambl predstave Bunar, kroz priču o svakodnevnim problemima jedne balkanske porodice. Publika kroz uzbudljivu priču, potpomognuta iskrenom unutrašnjom dramatikom svakog pojedinog lika, biva uvučena u aktuelne probleme koji se tiču odrastanja, odvajanja i izbora.“ Za najboljeg reditelja proglašen je Diego de Brea, reditelj predstave Zločin i kazna Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane jer je originalnim i maštovitim preplitanjem rediteljskih i dramaturških rešenja osvetlio subjektivističku vizuru pojedinca u podeljenom društvu. Nagrada za najboljeg glumca pripala je Igoru Đorđeviću koji je sa puno sa šarma i harizme, energijom i vanrednom scenskom kulturom nosio celokupnu predstavu Kanjoš Macedonović Narodnog pozorišta iz Beograda. Đorđević je svojom raskošnom glumačkom paletom i gotovo dečjom razigranošću osvajio i scenu i publiku. Nagrada za najbolju glumicu pripala je Radmili Živković koja je u ulozi Majke u predstavi Bunar svedenim i minimalističkim sredstvima, u rasponu od komičnog do tragičnog, često samo mimikom i nemim govorom, uzdigla svoj lik do metafore. Specijalnu nagradu za najbolju mladu glumicu osvojila je Tanja Petrović za ulogu Une u predstavi Zbogom SFRJ Atelje 212. Žiri je u obrazloženju rekao da je ona duhovitom, posvećenom i promišljenom scenskom igrom dosledno gradila svoj lik u funkciji predstave i pokazala sav svoj raskošni talenat. Nagrade su dodeljene sinoć u 21 čas, a zatim je Narodno pozorište iz Beograda u čast nagrađenih izvelo predstavu Staklena Menažerija Tenisi Vilijam u režiji Radoslava Milenkovića.