Hteli da iseku zaštićenu muzejsku lokomotivu, ljubitelji je spasili u poslednji čas


28. decembar 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Železnički muzej je brzom reakcijom uspeo da spase od sečenja za staro gvožđe jedinu sačuvanu muzejsku parnu lokomotivu za normalni kolosek, koja je trebalo da bude uništena u smederevskom Želvozu, saopštile su Železnice Srbije.

Reč je o parnjači serije JZ 16-018, koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro i vlasništvo je srpskih železnica, a njeno uništenje bi predstavljalo krivično delo.

Muzejska lokomotiva se nalazila se u krugu remontne fabrike Želvoz, koja je i dala nalog da se započne sečenje da bi se prodala kao staro gvožđe, iako je reč o vlasništvu Železnica Srbije.

Smederevski ljubitelji železnice odmah su, kako je navedeno, javili Železničkom muzeju u Beogradu šta se dešava u Želvozu, a stručnjaci muzeja su odmah reagovali i uspešno sačuvali jedinstveno kulturno železničko dobro.

Muzejska parna lokomotiva serije JŽ 16-018 jedini je sačuvani primerak ove serije proizvedene 1938. godine u Prvoj jugoslovenskoj tvornici vagona, strojeva i mostova u Slavonskom Brodu.

Za Jugoslovenske državne železnice u ovoj fabrici proizvedene su 22 lokomotive te serije u periodu od 1938. do 1941. godine.

Inače, osim lokomotive serije JŽ 16-018 u krugu fabrike Želvoz, kao kulturna dobra u vlasništvu Železničkog muzeja, nalaze se još i parna lokomotiva serije 62-107 i salon kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Prema rečima odgovornih u Želvozu, uništenje (kasacija) starih voznih i vučnih sredstava započela je zbog teške finansijske situacije u kojoj se fabrika nalazi i nedostatka materijala za rad.

Nakon izvinjenja što se greškom krenulo u kasaciju muzejske lokomotive, dogovoreno je da se isečeni delovi kompletiraju i zavare, oštećeni limovi zamene i lokomotiva kompletno očisti, rekonstruiše i prefarba.

Radovi pod nadzorom stručnjaka Železničkog muzeja trebalo bi da počnu 8. januara 2014.