Hoće Železaru, ali samo s državom?


23. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U nekoliko narednih nedelja država će raspisati javni poziv za privatizaciju “Železare Smederevo” na koji će moći da se prijave sve zainteresovane kompanije.

To je za Politiku potvrdio izvršni direktor za finansije u toj fabrici Bojan Bojković. Rok za prijave biće 30 dana. Tek tada će se znati ko je u igri za srpsku čeličanu i kakve su konkretne ponude.

Radna grupa za “Železaru” i Vlada obavili su tokom proteklih meseci razgovore sa svim potencijalnim partnerima. Najdalje se u pregovorima otišlo sa američkom “Esmark stil grupom”, što je nedavno potvrdio i sam premijer Aleksandar Vučić, prilikom posete “Železari”.

Ni Bojković ne krije da su Amerikanci pokazali najveće interesovanje za fabriku u Smederevu, ali nije želeo da govori o planovima američke grupacije.

Kako Politika nezvanično saznaje, “Esmark stil grupa” zainteresovana je isključivo za partnerstvo sa državom, ne i za kupovinu “Železare”.

Amerikanci su navodno ponudili da preuzmu većinski paket kapitala, dok bi Vlada Srbije kontrolisala manji deo. Kakve bi obaveze, ali i pogodnosti, u tom slučaju imala država, biće konkretizovano u narednom periodu.

Opet nezvanično, plan koji nudi američka kompanije podrazumeva ovakav vid saradnje u prve tri godine uz pokretanje i druge visoke peći koja ne radi već dve i po godine.

Takođe, “Esmark stil grupa” u tom periodu ne planira otpuštanje radnika, saznaje Politika.