Hilandar usred Smedereva


28. maj 2017. KULTURA – Izvor: Večernje novosti – Ekipa serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” (snima se u režiji Marka Marinkovića, a prema scenariju Gordana Mihića), od prošlog petka boravi na lokaciji srednjovekovne tvrđave u Smederevu. “TV novosti” su zavirile na set u Malom gradu tvrđave, jedinstvenog zdanja srpske srednjovekovne arhitekture, nastalog u 15. veku. Nekadašnji dvor dinastije Brankovića za ovu priliku “glumi” bugarski dvorac, a planirano je da ovde budu snimljene i neke scene iz Vukanove palate. Za potrebe serije izrađene su i autentične kulise unutar Malog grada.

Važan aspekt priče o Nemanjićima je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori, te su na prostoru smederevskog Velikog grada podignute kulise crkvice, gde su snimane scene vezane upravo za početak gradnje Hilandara. Na prostoru nekadašnjeg dvora protekle nedelje ekranizovana je scena sa glavnim glumcem Vojinom Ćetkovićem u ulozi Stefana Prvovenčanog, i Raške, usvojene Stefanove sestre, koju glumi Nada Šargin.

U pauzi između snimanja scena, Đetković je otkrio za “TV novosti” da svi imaju velika očekivanja od novog projekta RTS – i ekipa i publika.

– Prvi put se ovako obrađuje jedna tema veoma bitna za naš narod i našu državnost. Ove godine se navršava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Nadam se da ćemo stići da seriju završimo do kraja godine – rekao je Vojin.

Glumci će u Smederevu raditi osam dana, sa dvodnevnom pauzom. Prema rečima glumaca, od 240 planiranih lokacija, Smederevska tvrđava je jedna od najautentičnijih. Kako i ne bi bila, sa tako bogatom istorijom i epitetom jedne od najvećih u Evropi.

Foto N. Živanović

Stefana Nemanju u seriji igra Mladen Nelević, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića će tumačiti Nebojša Glogovac. Na snimanju smo zatekli i Jelenu Gavrilović. Ona će “oživeti” Evdokiju (Jevdokiju) Anđel, prvu stranu princezu na srpskom dvoru, dovedenu iz Vizantije. Evdokija je bila prva žena velikog župana Stefana Nemanjića i majka je Stefana Radoslava, Predislava i Stefana Vladislava.

Kroz serijal će proći 218 glumaca, a pojaviće se čak 2.700 statista!

Foto N. Živanović

Serija će imati 12 epizoda, koje će oživeti istorijske preokrete srpske države krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. Planirano je da snimanje traje četiri meseca, a početak emitovanja prve epizode najavljen je za kraj godine, u čast obeležavanja osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja.

Foto N. Živanović