Hestil traži odobrenje da preuzme Železaru


09. maj 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Kineski Hestil podneo je Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje koncentracije preuzimanjem Železare Smederevo, rečeno je agenciji Beta u Komisiji.

Komisija je u postupku odlučivanja od Hestila zatražila dodatnu dokumentaciju.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, rok za donošenje rešenja u skraćenom postuku je 30 dana od dana podnošenja potpune dokumentacije.

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala ugovor s Hestilom o prodaji imovine Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra, a najavljeno je da će prezimanje Železare biti završeno u junu.

Hestil je trebalo da u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora zatraži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje Železare Smederevo.

Predsednik te komisije Miloje Obradović rekao je ranije da će Komisija odlučivati u skladu sa zakonom i sa evropskim pravilima.

Hestil planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika. Cilj investicije Hestila od 300 miliona evra u osnovna sredstva i infrastrukturu Železare, kako je navedeno u ponudi, jeste postepena modernizacija opreme, poboljšanje efikasnosti, proširenje proizvodnog program i unapredjenje ekološkog okruženja.

Prema navodima medija, kineska banka odobrila je kompaniji Hestil kredit od 600 miliona dolara za planirana ulaganja u Železari Smederevo. Hestil je na svom internet sajtu objavio da planira da čeličana u Smederevu postane najkonkurentniji proizvodjač gvoždja i čelika u Evropi.