Hestil godinu posle: Srušeni rekordi


19. jun 2017. PRIVREDA – Izvor: B92 – Kompanija Hestil ostvarila je, nakon godinu dana poslovanja u Srbiji, rekordnu prodaju finalnih čelicnih proizvoda i dobre finansijske rezultate od prodaje.

“Tokom 2017. godine, kompanija zauzima drugo mesto na listi najvećih srpskih izvoznika, a u drugu godinu svog poslovanja ulazi sa novim ulaganjima u proizvodnu opremu i objekte u vrednosti od oko 150 miliona dolara”, navodi se u saopštenju “HBIS grup Srbija ajron end Stil” (Hestila).

HBIS grupa je zvanično preuzela upravljanje poslovanjem železare u Smederevu 30. juna 2016. godine, a pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora, 18. aprila 2016. godine, dato je obećanje da će ovu fabriku učiniti najkonkurentnijom železarom u Evropi.

“Po preuzimanju fabrike napravljena je precizna dijagnoza opreme, tehnologije, informacija i procesa, koji su rezultirali kontrolom troškova, poboljšanjem procesa i raspodelom globalnih resursa”, navodi se u saopštenju.

Za samo pola godine, zahvaljujući dobrom timu menadžera, ulaganjima u tehnologiju i modernizacijom proizvodnih pogona kroz investicije u vrednosti od 140 miliona dolara, zaustavljen je trend sedmogodišnjih gubitaka, dodaje se u saopštenju.

Rezultat toga je porast proizvodnje gvožđa, čelika i finalnih proizvoda od čelika za oko 55 odsto i u decembru 2016. prvi put je ostvaren profit.

Dostizanjem rekordne prodaje i dobrih finansijskih rezultata, rukovodstvo HBIS-a je ispunilo obećanje dato predsedniku Kine Si Đinpingu prilikom njegove posete fabrici u Smederevu u junu prošle godine, a koji je tada, kako se podseća u saopštenju, rekao da će se lično potruditi da ovaj projekat bude uspešan i postane model saradnje Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope.

“Uveren sam da će udruženim snagama i povećanom konkurentnošću smederevska kompanija povratiti svoju vitalnost i time ostvariti uticaj na povećanje broja radnih mesta, poboljšanje životnog standarda i prosperitet čitave zemlje”, izjavio je tom prilikom predsednik Si.

Projekat železare je, kako se dodaje u saopštenju, imao podršku kako kineske, tako i srpske vlade, i on ujedno predstavlja odgovor HBIS Grup-e na inicijativu “Jedan pojas – jedan put”.