Hapšenja zbog kupoprodaje diploma


10. jul 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Ivica Dačić izjavio da je policija uhapsila 9 osoba na području Smedereva i Beograda, zbog sumnje da su vršili organizovanu kupoprodaju lažnih diploma.

Oni su, kako je objasnio ministar unutrašnjih poslova, te diplome kupovali za vanredne učenike srednje Tehničke škole u Smederevu. Dačić je rekao da se za još dve osobe intenzivno traga.

“Dosadasnjim proverama, policijski službenici su utvrdili da je navedena kriminalna grupa protivpravno prisvojila iznos od oko 1.000.000 evra, koji su međusobno podelili i da su Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predvidjenih taksi, oštetili za iznos od oko 25 miliona dinara ili oko 250.000 evra”, rekao je Dačić.

Kako je precizirao, u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici MUP, Uprave kriminalističke policije, Policijskih uprava u Smederevu i Beogradu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Smedereva, na području Smedereva i Beograda lišili su slobode devet lica, dok se intezivno traga za dve osobe, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Prema rečima Dačića, osumnjičeni su u vremenskom periodu od početka 2008. godine do jula 2012. godine organizovali kupoprodaju lažnih diploma vanrednih učenika srednje Tehničke škole u Smederevu, za zanimanja saobraćajni tehničar i vozača-instruktora svih katergorija, zainteresovanim kandidatima sa područja cele Srbije koji su potom lažne diplome upotrebljavali kao prave prilikom zasnivanja radnog odnosa i obavljanja samostalne delatnosti.

Pripadnici MUP će, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nastaviti kontrolu te škole, u cilju utvrdjivanja eventualne odgovornosti i drugih zaposlenih u Tehničkoj školi u Smederevu, poručio je ministar.

Kako je ranije precizirao direktor policije Milorad Veljović, među osobama koje su lišene slobode je i direktor Tehničke škole u Smederevu Živorad Rašić.

Veljović je u izjavi Tanjugu naveo da je prema dosadašnjim saznanjima ta kriminalna grupa falsifikovala oko 500 diploma, a naplaćivala ih izmedju 1.000 i 3.000 evra.

Pored direktora Tehničke škole slobode su lišeni i referent za đačka pitanja te škole Sida Jovanović (64) iz Smedereva zadužena za vanredne kandidate i profesor saobraćajnog smera Radomir Adamović (60).

Slobode su lišeni i posrednici – taksista iz Beograda Svetozar Kondić (47), Nenad Popadić (56) iz Beograda, Željko Pavina (47) iz Beograda, Slavko Ožegović (73) iz Nove Pazove, kao i profesor Saobraćajno- tehničke škole u Zemunu Dragan Latinović (47) i profesor iz Beograda Dragiša Radukanović (56).

Kako je Veljović naveo, intenzivno se traga za još dvojicom posrednika – penzionisanim radnikom MUP-a Miodragom Stankovićem (63) i Zoranom Stojićem (56) iz Resnika.