Hapšenja u vezi sa Železarom


18. mart 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je Tanjugu da je u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala uhapšeno 13 osoba, dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Oni se sumnjiče da su nezakonito prisvojili oko 200.000 tona čeličnog otpada i time oštetili Železaru za 5,7 miliona evra.

Pripadnici Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Višima javnim tužilaštvom u Smederevu lišili su slobode direktora smederevske firme “Harsko metals” Đorđa Jovanovića, poslovođe ove firme Aleksandra Rajkovića, Igora Mihajlovića i Milovana Novokmeta, zatim radnike Miroslava Pavlovića, Nebojšu Petruševića i Dalibora Dimitrijevića.

Slobode su lišeni i Boban Crnoseljanski i Miroslav Vasić, kao i vlasnik firme “Pašer metali” Miodrag Jovanović, zatim vlasnik firme “Ema” Goran Janićijević, vlasnik firme “Blubis” Živojin Marinković, kao i Miroslav Jovanović, dok se za direktorom firme “Ema” intenzivno traga.

Za njih postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.

Osumnjičeni su poslednjih godinu dana, od kada je Železara Smederevo u državnom vlasništvu, protivpravno prisvojili i otuđili čelični otpad u vlasništvu Železare, koji je preduzeće “Harsko metals” trebalo da preradi po ugovoru i vrati Železari u dalji proces proizvodnje.

Umesto da Železari Smederevo vrate oko 200.000 tona čeličnog otpada, vlasnici “Harsko metals” su otpad u istoj količini prodali preduzećima u Smederevu za iznos od oko 40.000 evra. Železari su vratili bezvrednu šljaku, što je potvrđeno analizom u ovlašćenim laboratorijama.

Privatna preduzeća su čelični otpad izvozili u Rumuniju i Albaniju i tako ostvarili višestruku zaradu.

Kod privatnih preduzeća kriminalistička policija je pronašla oko 3.000 tona otpada, koji trebalo da bude izvezen u Rumuniju i Albaniju.

Navedenim radnjama Železara u Smederevu oštećena je za oko dva miliona evra i vidu isporučenog neupotrebljivog čeličnog otpada koji je na lageru.Takođe i štete nastale prilikom gubitka u poizvodnji od oko pet miliona evra koji je nastao usled korišćenja beskorisnog otpada.

Tako je Železara Smederevo oštećena za ukupan iznos od 5,7 miliona evra u protivrednosti.