Grupe građana mrse konce naprednjacima


29. oktobar 2012. DRUŠTVO – U Podunavskom okrugu po učešću u vlasti SPS vodi protiv naprednjaka dva prema jedan. Socijalisti su na vlasti u Smederevu i Smederevskoj Palanci, a naprednjaci u Velikoj Plani. Plana se našla na spisku opština gde bi, prema dogovoru stranačkih lidera, do decembra trebalo da se prekomponuje vlast, ali ne i u Smederevu, u koje nije stigao politički cunami iz Palanke.

Nedavno osnovan politički savez DS, SPS i URS u Smederevskoj Palanci i izbacivanje SNS iz vlasti žestoko je naljutilo naprednjački tabor u prestonici. Padale su i pretnje da to neće proći bez sankcija. S druge strane u Velikoj Plani vladaju SNS i DSS, a SPS mirno sedi u opoziciji, jer kolege iz SNS kako tvrde socijalisti, neće čak ni da razgovaraju sa njima.

– Nije bilo pregovora sa naprednjacima, jer nisu želeli nikakve pregovore. Čak smo im nudili i mesto predsednika opštine u eventualnoj koaliciji SPS, SNS, URS i DS, ali nisu pristali. Sada imaju samo mesto predsednika Skupštine – kaže Dušan Janićijević, predsednik Opštinskog odbora SPS u Velikoj Plani.

Što se Smedereva tiče SNS je opozicija i, iako se nada ulasku u vlast, političku matematiku otežavaju grupe građana koje su ostvarile najviše mandata na izborima. GG “Pokret za Smederevo”, DS i SPS, tvrde da imaju stabilnu vlast, ali naprednjaci se i ovde uzdaju u “prelazni rok” koji bi im do Nove godine omogućio prelazak iz opozicionih u vladajuće klupe. SPS smatra da bi prekomponovanje vlasti po ugledu na republičku, bilo dobro za grad i građane, ali to neće ići lako.

– Smederevo je specifično s obzirom na to da su dve grupe građana osvojile značajan broj odborničkih mandata, što nije slučaj u ostatku Srbije. Zbog toga je teško doći do stabilne skupštinske većine po uzoru na republičku. Sa SNS smo razgovarali i redovno održavamo kontakte sa Gradskim odborom Ujedinjenih regiona, kaže narodni poslanik i predsednik Gradske organizacije SPS – Suzana Spasojević, najavljujući nove sastanke na ovu temu.

Naprednjaci tvrde da imaju podršku URS i DSS.

– SPS nije prihvatio da istupi iz koalicije. Traži da najpre obezbedimo sigurnu većinu – kaže Ivan Mihailović, predsednik Gradskog odbora SNS.

Ipak, naprednjaci nastavljaju da se bave političkom matematikom tvrdeći da im nedostaje tek nekoliko odbornika za novu većinu iako su građanske opcije “teške note” za prekomponovanje vlasti na lokalu. Koaliciju SNS, SPS i URS matematički bi najlakše ojačao najbrojniji građanski “Pokret za Smederevo”, gradonačelnice Jasne Avramović, koji ima 20 odbornika.

– SNS ne želi saradnju sa gradonačelnicom Jasnom Avramović, jer se protiv nje vodi krivični postupak, a SNS neće u koaliciju ni sa kim ko nije pravosnažno oslobođen optužbi – kaže Ivan Mihailović.

Izvor: Večernje novosti