Grožđe rodilo, cene pale


29. avgust 2016. PRIVREDA – Izvor: Politika – Ako je suditi po prvim obranim grozdovima u Podunavlju, ova godina će biti berićetna za vinogradare ovog kraja. Razlog da budu zadovoljni rodom imaju i proizvođači i vinari. Za razliku od prošle godine kada je kiša uzela danak u prinosu, ova jesen će biti berićetna.

– Prošle godine je zabeležen podbačaj, a sada je rod izvanredan, ali i kvalitet je solidan. Kiše koje smo imali nalile su zrna, ali ako u narednim danima bude suvo vreme, sačuvaće se slast i aroma – objašnjava za „Politiku” Boban Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Smederevo.

Na oko hiljadu hektara vinograda u Podunavskom okrugu sve je spremno za berbu. Neke sorte već su obrane, a berba hamburga i muskat italija je u toku. Očekivani prinosi zavise od vrste grožđa. Za ono najkvalitetnije, od koga se spravljaju vrhunska vina poput šardonea, kaberne sovinjona, sovinjona blan, prinos je oko osam tona po hektaru. Za rizling se očekuje prinos između 10 i 12 tona, a za neke zasade i više od 20 tona po hektaru.

I predstojeća manifestacija u slavu vina i grožđa „Smederevska jesen”, koja se ove godine održava od 8. do 11. septembra, biće u znaku dobre berbe. Tezge će očiti biti krcate grožđem, a točiće se i mlada šira i dobro vino. Proizvođači nisu presrećni ovogodišnjom cenom, ali zato je za posetioce i goste tradicionalne priredbe dobra vest da će grožđe moći da se kupi jeftinije nego lane. I na kvantaškoj pijaci je slično. Stone sorte prodaju se za oko 60 dinara po kilogramu, a prošle godine u ovo vreme nije se moglo naći grožđe ispod 90 dinara. Cene na pijacama i maloprodaji kreću se u proseku oko 100 dinara. Beleži se i pad tražnje ove godine.

Jeftino do vina

I vinske sorte ove godine imaju nižu cenu. Kilogram belog grožđa, na veću količinu, kretaće se između 30 i 35 dinara po kilogramu. Sorte za roze i crveno vino nešto su skuplje – od 40 do 50 dinara po kilogramu.

Breskva podbacila, jabuka prerodila

Ovih dana završava se berba breskvi u Podunavlju. Rod je slabiji nego prošle godine, a i kvalitet je u padu. Za razliku od breskve, jabuka je u ovom kraju odlično rodila. Njoj je pogodovala kiša, tako da proizvođači zadovoljno trljaju ruke.

Piše: O. Milošević