Gradsko veće odobrilo zemljište za rafineriju


09. decembar 2011. PRIVREDA – Izvor: Beta – Gradsko veće Smedereva prihvatilo je juče da se građevinsko zemljište u Industrijskoj zoni da u zakup za izgradnju rafinerije.

Zainteresovan za izgradnju rafinerije u Smederevu je američko-holandski konzorcijum “Komiko oil”, koji u Beogradu ima istoimenu firmu. Zakup 113 hektara zemljišta bi trajao 99 godina.

O tom predlogu, utvrđenom na inicijativu gradonačelnika Predraga Umičevića, treba da se izjasni i Skupština Smedereva.

Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Grupe građana “Pokret za Smederevo Jasne Avramović”. U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa gradjana “Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića”.

– Ne znam kako će se izjasniti odbornici, ali moja sugestija je da se ponuda prihvati na sednici Skupštine. Nije se prvi put desilo da odbornici budu nejedinstveni. Ipak, očekujem da će projekat biti podržan u ‘velikoj većini’ jer je to interesu građana – istakao je gradonačelnik Umičević.

On je istakao da bi izgradnja rafinerije otvorila 500 radnih mesta i da bi na izgradnji bila angažovana mnoga preduzeća.

“Komiko oil” je tokom pregovora avgusta ove godine cenu zakupa zemljišta podigao sa 4,5 miliona dolara na oko devet miliona dolara što je, kako je naveo gradonačelnik, iznad tržišne cene.

Time što je “Komiko oil”, kao jedini ponuđač, dao višu cenu od tržišne, u budžet grada za 60 dana odjednom ulazi 652 miliona dinara što je više od trećine gradskog budžeta, rekao je Umičević.

“Rafinerija nafte Smederevo” bi imala 550 zaposlenih što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.