Gradsko pravobranilaštvo traži da TV Smederevo vrati dva miliona jer nije opravdalo projekat


25. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: Kurir – Gradsko pravobranilaštvo u Smederevu podnelo je tužbu protiv TV Smederevo jer nije opravdalo projekat za koji je na prošlogodišnjem konkursu dobilo dva miliona dinara i zahteva da novac bude vraćen, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Ovo je prvi slučaj da organ lokalne samouprave traži povraćaj novca, dobijen na konkursu namenjenom medijima.

Gradsko pravobranilaštvo je 20. aprila 2018. godine poslalo tužbu Privrednom sudu u Požarevcu, rečeno je UNS-u u pravobranilaštvu.

Gradska uprava Smedereva obratila se Gradskom pravobranilaštu, jer TV Smederevo nije dostavilo proizvedeni medijski sadržaj, iako mu je Grad za to dao dodatni rok.

Kako je UNS-u ranije rekao direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak, proizvedeni medijski sadržaji nisu dostavljeni u dodatnom roku jer im Grad nije dao dovoljno vremena.

Ne možemo za nekoliko dana da narežemo sve emisije koje smo uradili projektom, imamo staru tehniku, rekao je Šešlak.

U prijavi na konkurs, u koju je UNS imao uvid, navedeno je da će se projektom proizvedni medijski sadržaj TV Smederevo emitovati u „tri centralne emisije dnevnika“, informativnoj emisiji vesti, kroz priloge, gostovanje nadležnih, razgovor u emisijama kao i pedesetominutne specijalizovane emisije sa reprizama… Ipak, u izveštajima za pravdanje, navodi se da je medijski sadržaj projekta „Smederevo danas“, za koji je TV Smederevo dobilo dva miliona dinara, realizovan kroz informativnu emisiju vesti, u ukupnom trajanju od 138 minuta.

U Gradu za UNS kažu da im Televizija Smederevo nije dostavila medijski sadržaj i da su im zbog toga prvo dali dodatni rok za pravdanje.