Gradonačelnica: Niko ne opstruira projekt


28. jun 2013. DRUŠTVO – Gradsko veće Smedereva jednoglasno je da je tom gradu potreban centar za skupljanje i preradu otpada životinjskog porekla i nikome ne pada na pamet da taj projekat opstruira, rekla je agenciji Beta gradonačelnica tog grada Jasna Avramović, dematujući navode rukovodioca tima koji je uradio projekat za izgradnju centra.

Gradonačelnicu je za “bahato ponašanje i ignorisanje zahteva investitora da se dokumentacija dopuni do 1. jula” okrivio rukovodilac tima koji je sačinio projekat skupljanja i prerade životinjskog otpada Dejan Maksimović.

On je te tvrdnje izneo u pismu medijima i ministru poljoprivrede Srbije Goranu Kneževiću.

Projekat je inače sa 280.000 evra podržala Evropska unija.

Donacija EU može da propadne zato što gradonačelnica Smedereva “iz nepoznatog razloga” ne želi da Smederevo ima centar za skupljanje i preradu životinjskog otpada i zato ne nudi lokaciju na kojoj bi se centar izgradio, tvrdi Maksimović u izjavi agenciji Beta.

Ekološki centar Stanište u Vršcu pokrenuo je 2011. projekt “Sistem za neškodljivo uklanjanje otpada životinjskog porekla” u četiri opštine Srbije.

Donatori projekta bili su Centralnoevropska inicijativa, Fond za zaštitu životne sredine Srbije i lokalne samouprave Užica i Smedereva.

Vrednost projekta bila je 88.000 evra, a rezultati su četiri studije izvodljivosti sa planom upravljanja otpadom životinjskog porekla i svim pratećim gradjevinskim, tehničkim i drugim dokumentima neophodnim za učešće na konkursu EU.

“Sve je bilo u najboljem redu do 29. maja kada je dobijeno obaveštenje od donatora da je projekat prihvaćen i da u okviru sedam dana treba da se prilože lokacijska i gradjevinska dozvola”, rekao je agenciji Beta rukovodilac projektnog tima Dejan Maksimović.

Maksimović tvrdi da gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović “neće da se odluči za pogodnu lokaciju pa je 7. juna poslata nepotpuna propratna dokumentacija”.

On je kategoričan da “od tada više ništa nije uradjeno” i da “gradonačelnik Smedereva jednako navodi nove razloge za odlaganje”.

Gradonačelnica Smedereva rekla je da nije na autoru projekta da odlučuje da li će grad da prihvati projekat i donaciju.

“Stav Gradskog veća je da se projekat prihvati i niko ne opstruira realizaciju, ali Smederevo je samo u užem izboru što ne znači da je projekat dobijen”, rekla je Avramovićeva.

“Mi ćemo do 1. jula investitoru dostaviti potrebnu konkursnu dokumentaciju. Na osnovu dopunskih podataka investitor će odlučiti da li će se taj projekat realizovati u Smederevu jer Smederevo do sada nije dobilo taj projekat već je i dalje samo u užem izboru. Što je do nas, trudićemo se da odgovorimo svim zahtevima investitora”, kazala je Avramovićeva.

Izvor: zelenasrbija.rs