Gradonačelnica: Nabavljeno 450 tona mazuta za smederevske kotlarnice


30. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da je Grad za potrebe 13 kotlarnica nabavio 100 tona mazuta iz Republičkih robnih rezervi što je dovoljno za tri dana, dok je JP za stambene suluge kupilo 350 tona, za koje je plaćeno 2,1 milion dinara.

Avramović je navela da je od početka januara do sada gradska uprava dala 40 miliona dinara za 500 tona mazuta koji će grad morati da kupi i vrati Republičkim robnim rezervama.

Na primedbu direktora Preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Milorada Đorđevića da grad nije prihvatio da se zaduži za 1.000 tona, kao drugi gradovi što su učinili, i tako nabavi, početkom sezone, dovoljno mazuta za zimski period Avramovićeva je rekla da se nije usudila da rizikuje i blokira rad gradske uprave.

– Ne mogu da rizikujem i blokiram funkcionisanje čitave gradske uprave da bih se zadužila da kupim 1.000 tona mazuta, što je 100 miliona dinara, odnosno milion evra – rekla je agenciji Beta gradonačelnik Jasna Avramović.

Preduzeće za stambene usluge i toplifikaciju tužilo je više od 8.000 dužnika zbog neplaćenih računa za grejanje. Građani za grejanje duguju 210 miliona dinara.

Preduzeće za stambene usluge i toplifikaciju duguje Republičkim robnim rezervama i AD Nafti 4.200 tona, a dug je reprogramiran na pet godina.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je ranije danas da će toplane u Zaječaru i Smederevu, koje su zatražile mazut, dobiti taj energent.

– Niko se neće smrznuti i neće se desiti situacija da država ne da mazut iz robnih rezervi – rekla je ona u Privrednoj komori Srbije.

Mihajlovićeva je rekla da se nastoji da toplanama mazut bude pozajmljen iz robnih rezervi tek onda kada se zaista utvrdi da nema drugog rešenja.

Ona je precizirala da je to ministarstvo u saradnji sa toplanama i lokalnim samoupravama uspelo da reši probleme, dodajući da manji broj njih nisu uspele da reše svoje probleme, pre svega finansijske, da bi obezbedile neophodne energente.